Stor lurvemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lycia hirtaria)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stor lurvemåler
Stor lurvemåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lycia hirtaria
Clerck, 1759
Norsk(e) navn: stor lurvemåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Lycia
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: palearktisk

Stor lurvemåler (Lycia hirtaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). I Norge finnes den nord til Nordland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 40 – 47 mm) og kraftig, grå måler. Vingene er delvis kledt med oppstående skjell, dette gjør at sommerfuglen får et litt lurvete utseende. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Brystet har en "krage" av brune hår, ellers er det kledt med lange, lysgrå hår. Vingen er nokså tynt skjellkledt og delvis gjennomsiktige, særlig hos hunnen. Forvingen er avrundet trekantet, lyst grå med tre mer eller mindre tydelige, mørkere tverrbånd. Det innerste er enkelt krummet, det to ytterste er omtrent S-formede og ligger nokså nær hverandre, slik at de ofte tangerer hverandre i vingens bakre del. Bakvingen er ensfarget lysgrå.

Larven er naken og slank, gråbrun med små, gulaktige flekker langs sidene. Nær utvokst er den en ganske stor larve.

Larve

Levevis[rediger | rediger kilde]

Stor lurvemåler lever i løvskog, hager og parker. Larven kan leve på en rekke forskjellige løvtrær og busker. Om den blir forstyrret sitter den utstrakt og urørlig. På grunn av sitt utseende, er den godt kamuflert og ligner en grein på treet.

De voksne målerne flyr om natten, i Norge i april – mai, og i alle fall hannene kommer gjerne til lys. De tar ikke næring til seg som voksne.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Stor lurvemåler er vidt utbredt og forekommer i det meste av den palearktiske region. Den er funnet over hele Europa og videre østover til Hokkaido i Japan. I Norge finnes den nord til Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]