Hopp til innhold

Luis Moreno-Ocampo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Luis Moreno-Ocampo
Født4. juni 1952[1][2]Rediger på Wikidata (72 år)
Buenos Aires
BeskjeftigelseJurist, universitetslærer, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Prosecutor of the International Criminal Court (2003–2012) Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversidad de Buenos Aires
NasjonalitetArgentina
UtmerkelserRidder av Æreslegionen

Luis Moreno-Ocampo (født 4. juni 1952 i Buenos Aires) er tidligere hovedanklager (sjef for aktoratet) for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Han var da ansvarlig for å undersøke og å reise tiltale for krigsforbrytelser, forbrytelse mot menneskeheten og folkemord. Han er argentinsk statsborger og vant anerkjennelse ved å gå til sak mot høyerestående militære offiserer og for sitt arbeid for å kjempe mot korrupsjon.

Biografi[rediger | rediger kilde]

I 1978 tok han sin juridiske eksamen ved Universitetet i Buenos Aires. Moreno-Ocampo var deretter i fire år hos statsadvokaten i Argentina før han ble assisterende aktor hos kommisjonen som etterforsket forsvinningen av personer i landet i 1984-1985. Denne førte til at flere medlemmer av juntaen i Argentina ble dømt. Det var den første rettsforfølgelse av høyere sjefer for massedrap av sivile siden Nürnbergprosessen etter andre verdenskrig.

De neste årene fikk Moreno etablert et omdømme for sin vilje til å konfrontere de rike og mektige i Argentina. I 1986 ble han assisterende aktor i sakene mot sentrale medlemmer av politiet i Buenos Aires, inkludert general Ramón Camps, for brudd på menneskerettigheter. Han var en del av gruppa som fikk utlevert general Guillermo Suárez Mason fra California, ledet rettsforfølgelsen av lederne av to militære opprør (i 1987 og 1990), og var aktor i vurderingen av militære sjefers handlinger under Falklandskrigen.

I 1992 forlot Moreno-Ocampo sin posisjon som aktor for å starte et advokatfirma som spesialiserte seg på korrupsjonskontroll, strafferett og menneskerettigheter. På samme tid ble han en førsteamanuensis i strafferett ved Universitetet i Buenos Aires. Han har også vært gjesteprofessor ved Stanford University og Harvard Law School. I tillegg til sine faglige oppgaver, har han vært svært aktiv i anti-korrupsjonsorganisasjonen Transparency International, han er den tidligere presidenten i styret for deres kontor for Latin-Amerika og Karibia og er nåværende medlem av det internasjonale styret i organisasjonen.

ICC[rediger | rediger kilde]

Luis Moreno-Ocampo ble valgt uten motkandidat til vervet som ICC-aktor i 2003. Mer enn 70 land deltok i valget, og han tiltrådte 16. juni 2003. Hans første undersøkelser fokuserte på ulovligheter i Den demokratiske republikken Kongo etter den formelle slutten av Andre Kongo-krigen, opprør i Uganda Lord's Resistance Army, Darfur-konflikten i vestlige Sudan og mest nylig, Den sentralafrikanske republikk.

I mars 2003 ble Irak invadert av USA og dets allierte, Storbritannia, Australia og Polen. Storbritannia, Australia og Polen er alle stater som etablerte ICC. Derfor er deres statsborgere ansvarlig for domstolens rettsforfølgelse for brudd på relevante lover. I februar 2006 hadde ICC mottatt 240 meldinger i forbindelse med invasjonen av Irak i mars 2003 med påstand om at ulike krigsforbrytelser hadde funnet sted.

9. februar 2006 kunngjorde Luis Moreno-Ocampo i sin stilling som aktor hos ICC et brev at han hadde sendt til alle de som hadde klaget med sine konklusjoner på disse sakene etter en innledende analyse av klager:

  • 1.Lovligheten av invasjonen var ikke hans kompetanse fordi forbrytelser mot freden ennå ikke har blitt innlemmet i Roma-statuttene.
  • 2. Ingen av de andre klagene var tilstrekkelig alvorlige til å rettferdiggjøre videresending til ICC .[3]

Krigsforbrytelsesanklagene mot presidenten i Sudan[rediger | rediger kilde]

Moreno-Ocampo rettet 14. juli 2008 ti kriminelle anklager mot Sudans president Omar al-Bashir. Han anklaget ham for å støtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.[4] ICCs anklagere har hevdet at al-Bashir klekket ut og gjennomfører en plan for å ødelegge store deler av tre stammegrupper i Darfur på grunn av etnisitet.[5] Man venter at han innen få måneder vil spørre et panel av ICC dommerne om å utstede en arrestordre for Bashir.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Luis Moreno Ocampo, Munzinger IBA 00000024468, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm2760503, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Luis Moreno-OcampoBrev: Offentlig svar med hans konklusjoner påstander om krigsforbrytelser under invasjonen av Irak i mars 2003(PDF) 9. februar 2006
  4. ^ http://www.guardian.co.uk/world/2008/jul/14/sudan.warcrimes1?gusrc=rss&feed=worldnews
  5. ^ http://www.guardian.co.uk/world/2008/jul/14/sudan.warcrimes1? Gusrc = rss & feed = worldnews
  6. ^ Artikkel i The Guardian

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]