Lucie Wolf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lucie Wolf
Lucie Wolf 1891.jpg
Lucie Wolf. Gravering av Albert Møller i Skilling-Magazin 6. juni 1891.
FødtKaren Lucie Johannesen
28. mai 1833
Bergen
Død6. oktober 1902 (69 år)
Kristiania
Ektefelle Nicolay Wolf
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge

Karen Lucie Wolf (født Karen Lucie Johannesen 28. mai 1833 i Bergen, død 6. oktober 1902 i Kristiania) var en norsk skuespiller. Hun ble i 1854 gift med den danske skuespiller og operasanger Nicolay Wolf. Datteren Sigrid Wolf-Schøller ble en kjent operasanger.

Lucie Wolf debuterte i 1850 på Ole Bulls norske teater i Bergen, forløperen for det som siden ble Den Nationale Scene. Hennes debutrolle var Emmeline i Eugène Scribes Den første kjærlighed (original tittel: Les premières amours) en enakter. Men hun slo for alvor igjennom først en måned senere, i Johan Ludvig Heibergs En hjertebanken («hun sang som en engel og dansede som en sylfide»).

I 1853 flyttet hun til Kristiania og spilte på Christiania Theater. Da Nationaltheatret åpnet i 1899, ble hun knyttet til dette.

Erindringer[rediger | rediger kilde]

Hun har skrevet en interessant og morsom selvbiografi som er et viktig bidrag til vår tidlige teaterhistorie, Skuespillerinden Fru Lucie Wolfs Livserindringer (1897). Hun forteller levende om sin oppvekst i Bergen, gir lystige avsløringer av sine mange skøyerstreker, skaper et vakkert bilde av sitt barndomshjem, og særlig av sin far som tydeligvis må ha hatt kunstneriske evner, og hun skildrer vennskapet med den unge Johannes Brun som delte hennes interesser for ablegøyer og teater. Etter hvert havnet de begge ved Ole Bulls teater og siden ved Christiania Theater der de ble pionerer for norsk skuespillkunst. Hun portretterer skuespillere og instruktører, og spesielt verdifullt er det bildet hun gir av Bjørnstjerne Bjørnson som inspirerende instruktør og teaterleder.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Livserindringer, 1897

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]