Lucie Wolf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lucie Wolf
Lucie Wolf 1891.jpg
Lucie Wolf. Gravering av Albert Møller i Skilling-Magazin 6. juni 1891.
FødtKaren Lucie Johannesen
25. mai 1833[1]
Bergen
Død6. oktober 1902[1] (69 år)
Kristiania
Ektefelle Nicolay Wolf
Søsken Anne Johannesen
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge

Karen Lucie Wolf (født Karen Lucie Johannesen 28. mai 1833 i Bergen, død 6. oktober 1902 i Kristiania) var en norsk skuespiller. Hun ble i 1854 gift med den danske skuespiller og operasanger Nicolay Wolf. Datteren Sigrid Wolf-Schøller ble en kjent operasanger.

Lucie Wolf debuterte i 1850 på Ole Bulls norske teater i Bergen, forløperen for det som siden ble Den Nationale Scene. Hennes debutrolle var Emmeline i Eugène Scribes Den første kjærlighed (original tittel: Les premières amours) en enakter. Men hun slo for alvor igjennom først en måned senere, i Johan Ludvig Heibergs En hjertebanken («hun sang som en engel og dansede som en sylfide»).

I 1853 flyttet hun til Kristiania og spilte på Christiania Theater. Da Nationaltheatret åpnet i 1899, ble hun knyttet til dette.

Erindringer[rediger | rediger kilde]

Lucie Wolf. Xylografi av H.O. Norsk illustreret Familieblad. Christiania 1870, s. 328.
Hennes danskfødte ektemann, operasanger og skuespiller Nicolai Wolf. Xylografi ved Brødrene Olsen. Norsk illustreret Familie-Blad. Christiania 1874, s, 73.

Hun har skrevet en interessant og morsom selvbiografi, som er et viktig bidrag til vår tidligste norske teaterhistorie, Skuespillerinden Fru Lucie Wolfs Livserindringer (1897). Her forteller hun levende om sin oppvekst i Bergen, og gir lystige avsløringer omkring sine mange skøyerstreker. Hun leverer et vakkert bilde av sitt barndomshjem, og særlig av sin far som tydeligvis må ha hatt store kunstneriske evner. Dessuten skildrer hun med varme vennskapet med den unge Johannes Brun som delte hennes interesser for ablegøyer og for skuespillerkunst.

De ble begge engasjert ved Ole Bulls Det norske Theater i Bergen, og siden ble de igjen kolleger ved Christiania Theater, hvor de begge regnes som pionerer for norsk skuespillkunst. Hun portretterer skuespillere og instruktører. Hun kom i oposisjon til Henrik Ibsen, og gir et mer sympatisk inntrykk av Bjørnstjerne Bjørnson. Mens Ibsen sa henne strengt imot opplevde hun selv Bjørnson som en inspirerende instruktør og teaterleder. Uansett partiskhet er det verdifulle bilder hun gir fra våre første teaterscener.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Livserindringer, 1897

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, 9. okt. 2017, Karen Lucie Johannesen Wolf, Lucie_Wolf

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • «LUCIE WOLF». Nationaltheatrets skuespillerarkiv. Besøkt 28. august 2019.