Skilling-Magazin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Forsiden av Skilling-Magazin for 14. mars 1891 prydes av portretter av statsministrene Johannes Steen og Otto Albert Blehr gravert av Albert Møller (1864–1922)

Skilling-Magazin utkom som illustrert ukeblad i Norge i perioden 1835 til 1891 med undertittelen «til Udbredelse af almennyttige Kundskaber».

Om grunnleggeren[rediger | rediger kilde]

Bladet ble grunnlagt av litteraten, tegneren og naturforskeren Peter Andreas Brandt i 1834. Samme år emigrerte Brandt imidlertid til Brasil, og det første nummeret av magasinet ble ikke utgitt før året etter. I Brasil samarbeidet Brandt for øvrig med den danske zoologen og paleontologen Peter Wilhelm Lund i over 30 år.[1]

Om ukebladet[rediger | rediger kilde]

Ukebladet ble oppfattet som et middel til lesetrening da illustrasjonene var ment å vekke interesse og leselyst hos dem som ikke eide boklig lærdom. Spesielt skoleflinke barn ble rapportert inn til myndighetene og mottok en hel årgang av Skilling-Magazin med kongelig innbinding og gullkrone gravert inn på bindet.

Bladet ble fra starten av redigert av Carl August Guldberg og Alexander Dzwonkowski, og hadde Peter Christen Asbjørnsen blant sine flittigste bidragsytere i de tidligste år. Av de senere redaktører var H. Lassen.

I de tidligste femten år ble alle xylografistokker eller støpte kopier av disse kjøpt og importert fra utlandet, særlig Tyskland, Frankrike og Danmark, inntil håndverket også ble tatt opp av nordmenn. Den første var Haakon Adelsten Lunde. I 1880-årene kom imidlertid etsede klisjeer (fototypier og autotypier) fra firmaet Angerer & Göschl i Østerrike til å prege omslagssidene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Peter Andreas Brandt i Illustreret norsk konversationsleksikon

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]