Liste over fiktive personer i En sang om is og ild

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over fiktive personer i En sang om is og ild gir en oversikt over de ulike, fiktive husene (familiene) og personene som opptrer i fantasy-serien En sang om is og ild (engelsk originaltittel: A Song of Ice and Fire), skapt av George R.R. Martin. En populær TV-serie basert på bokserien, Game of Thrones, startet i 2011 og sluttet i 2018, og inneholder figurer som ikke nødvendigvis er til stede i bøkene, og omvendt.

Hus Stark[rediger | rediger kilde]

Hus Stark er en av de største husene i de syv kongeriker, og har sitt hjemsted i Nord. Hjemmet til Stark heter Vinterfall og er en av de eldste slottene i de syv kongerike. Stark sitt våpenskjold viser en grå vintervarg, og ordene/mottoet deres er «Vinteren kommer». Hus Stark rulerte som Kongene av Nord helt til Hus Targaryen erobret Westeros, og Stark valgte å overgi deres autoritet og ble gjort store lorder. Siden Aegon Erobreren har Starkene vært lord av Vinterfall, og beskyttere av Nord.

Femten år siden i bøkene, ble Lyanna Stark og prins Rhaegar Targaryen borte. Hus Stark behandlet dette som bortføring og protesterte. I svar fra kong Aerys Targaryen den andre, henrettet han Lord Stark og hans sønn Brandon Stark. Eddard ble lord av Vinterfall og ble med Robert Baratheon i oppgjør for å redde Lyanna og hevne broren og faren. Etter det ble Robert kronet som konge, Targaryene ble drept eller utvist og Lyanna døde. Eddard og hans konge Lady Catelyn Stark av hus Tully har fem barn: Robb, Sansa, Arya, Bran og Rickon. Eddard har også en bastardsønn; Jon Snø.

Eddard Stark[rediger | rediger kilde]

Eddard «Ned» Stark var lord av Vinterfall og beskytter av Nord. Han ble kongens hånd (kongens nestkommanderende) til kong Robert Baratheon. Han var en synspunktskarakter[a] i femten kapitler, i I vargens tid, den første boken i serien og i Kampen om jerntronen, den andre delen av den første boken i serien En sang om is og ild. Eddard blir ofte beskrivet av andre som kald og stikkende, han var varm og elsket sin familie og venner. Han er også respektert siden han var en lord som utførte sine plikter. Han besitter Stark utseende, svart hår og gråe øyner. Barna som arvet dette er Jon, Bran og Arya.

Eddard var den andre sønnen til Lord Rickard Stark, og Ned var sendt til Vale som en ung gutt til å være en fosterbarn til Lord Jon Arryn, og beundret han som en farsfigur. Ned fikk et livslangt forhold med sinn venn Robert Baratheon, som ble forelsket i søsteren Lyanna Stark. Når søsteren ble bortført av Rhaegar Targaryen, som resulterte døden til Lord Rickard og Brandon Stark av Kong Aerys den andre, ble Ned lord av Vinterfall og giftet seg med hans brors kjærlighet Catelyn Tully av Elverheim som fikk deres første sønn Robb Stark. Ned ble med i Robert Baratheons henaktige oppgjør mot Targaryene, Ned bekjempet kongsgarden til å finne hans dødende søster. Siste orden Lyanna sa til Ned var «Lov meg, Ned». Det blir ikke forklart, men dette og det mystiske bortføringen preget Ned. Eddard tok med seg Catelyn, Robb og Jon med hjem til Vinterfall. Catelyn tok Jon med i familien som en av hennes, som gjorde Ned glad, men innerst inne visste han at hun hatet det. Ned hadde en lykkelig giftermål, ettersom at han og Catelyn fikk fire barn til: Sansa, Arya, Bran og Rickon. Etter Greyjoy opprøret en tid senere, tok Eddard og fostret Lord Balons eneste sønn, Theon Greyjoy.

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Sean Bean.

Robb Stark[rediger | rediger kilde]

Den eldste sønnen av Eddard og Catelyn Stark, og senere «the King of the North».

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Richard Madden.

Jon Snø[rediger | rediger kilde]

Sønn av Eddard Stark, introdusert som et barn utenfor ekteskap.

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Kit Harington.

Sansa Stark[rediger | rediger kilde]

Den eldste dattera av Eddard og Catelyn Stark.

I TV-serien Game of Thrones er hun spilt av Sophie Turner.

Arya Stark[rediger | rediger kilde]

Den yngste dattera av Eddard og Catelyn Stark.

I TV-serien Game of Thrones er hun spilt av Maisie Williams.

Brandon Stark[rediger | rediger kilde]

Sønn av Eddard og Catelyn Stark.

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Isaac Hempstead-Wright.

Rickon Stark[rediger | rediger kilde]

Sønn av Eddard og Catelyn Stark.

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Art Parkinson.

Hus Targaryen[rediger | rediger kilde]

Et våpenskjold. Bakgrunnen av skjoldet er svart, og motivet er en rød, trehodet drage. Det er et svart banner nedenfor skjolder, hvor det står «Fire and Blood», engelsk for «Ild og blod»
En fan-skapt representasjon av våpenskjoldet til Hus Targaryen. Teksten viser det engelskspråklige mottoet «Fire and Blood» («Ild og blod»).

Viserys Targaryen[rediger | rediger kilde]

Bror til Daenerys Targaryen. Han var en prins som sammen med Daenerys, var i eksil etter et opprør mot faren deres, Aerys II Targaryen.

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Harry Lloyd.

Daenerys Targaryen[rediger | rediger kilde]

Daenerys Targaryen var den eneste dattera til Aerys II Targaryen. Hun er også, blant andre navn, kalt Daenerys Stormfødt (engelsk: Daenerys Stormborn).

I TV-serien Game of Thrones er hun spilt av Emilia Clarke.

Hus Baratheon[rediger | rediger kilde]

Kong Robert Baratheon[rediger | rediger kilde]

Robert Baratheon var den som satt på jerntronen ved starten av fortellingen i En sang om is og ild. Han har flere barn, blant andre en sønn, Joffrey, sammen med Cersei.[b]

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Mark Addy.

Stannis Baratheon[rediger | rediger kilde]

Stannis Baratheon er den yngre broren til Robert Baratheon,[1] og den eldre broren til Renly Baratheon.

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Stephen Dillane.

Renly Baratheon[rediger | rediger kilde]

Renly Baratheon var den yngste av de tre brødrene Robert, Stannis og Renly Baratheon. Han var gift med Margaery Tyrell (spilt av Natalie Dormer i TV-serien).

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Gethin Anthony.

Dronning Cersei (Lannister) Baratheon[rediger | rediger kilde]

Se Cersei Lannister

Cersei Lannister brukte navnet Cersei Baratheon da hun var gift med Robert Baratheon.

Prins Joffrey Baratheon[rediger | rediger kilde]

Joffrey Baratheon var den eldste av barna til Kong Robert I Baratheon og Cersei.[b] Han tok over tronen etter Roberts død, og er ansett som et fryktinngytende, impulsivt individ. Han var gift med Margaery Tyrell.

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Jack Gleeson.

Prins Tommen Baratheon[rediger | rediger kilde]

Tommen Baratheon er det yngste barnet til Kong Robert I Baratheon og Cersei.[b] Han tar over tronen etter Joffreys død, og er ansett som et mye mer hyggeligere individ enn storebroren. Han er gift med Margaery Tyrell.

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Callum Wharry (sesong 1–2) og Dean-Charles Chapman (seong 4–6).

Prinsesse Myrcella Baratheon[rediger | rediger kilde]

Myrcella Baratheon er Joffreys lillesøster og Tommens storesøster, og eneste datter til Kong Robert I Baratheon og Cersei.[b]

I TV-serien Game of Thrones er hun spilt av Aimee Richardson (sesong 1–2) og Nell Tiger Free (sesong 5–6)

Hus Lannister[rediger | rediger kilde]

Tywin Lannister[rediger | rediger kilde]

Tywin Lannister var patriarken av huset Lannister, og far til Cersei, Jaime og Tyrion Lannister.

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Charles Dance.

Cersei Lannister[rediger | rediger kilde]

Cersei Lannister (også Baratheon) var dronningen til Robert I Baratheon, og er mor til Joffrey, Tommen og Myrcella Baratheon. Hun er det eldste barnet og eneste datter til Tywin og Joanna Lannister, og er tvillingen til Jaime Lannister.

I TV-serien Game of Thrones er hun spilt av Lena Headey.

Ser Jaime Lannister[rediger | rediger kilde]

Jaime Lannister er den førstefødte sønnen til Tywin og Joanna Lannister, og er tvillingen til Cersei Lannister. Han er blant annet kjent for å ha drept Aerys II Targaryen under opprøret mot hans regime. Han er den egentlige faren til søstras barn, Joffrey, Tommen og Myrcella Baratheon.[1]

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Nikolaj Coster-Waldau.

Tyrion Lannister[rediger | rediger kilde]

Tyrin Lannister er det yngste barnet til Tywin og Joanna Lannister. Han har kortvoksthet.[2] Han blir beskyldt av familien for å ha drept moren Joanna, da hun døde da hun fødte Tyrion.

I TV-serien Game of Thrones er han spilt av Peter Dinklage.

Notiser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kapitlene i En sang om is og ild er skrevet i perspektiv/med synspunkt fra forskjellige figurer. På engelsk, kalles dette for en «POV character», eller «point-of-view character».
  2. ^ a b c d Biologisk sett barnet til Cersei og broren hennes, Jaime Lannister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Williams, Isaac (3. august 2022). «10 Secrets That Ruined Everything In Game Of Thrones». CBR (engelsk). Besøkt 5. august 2022. 
  2. ^ «Games Of Thrones' Sequel Has Chosen The Wrong Character». ScreenRant (engelsk). 30. juli 2022. Besøkt 5. august 2022. «[...] a dwarf character [...]» 


P literature.svgDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.