Squeeze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Squeeze
SerieThe X-Files
Sesong1
Episode3
ForfatterGlen Morgan
James Wong
RegissørHarry Longstreet
Prod.kode1x02
Sendt24. september 1993
← ForrigeNeste →
Deep ThroatConduit

Squeeze er den tredje episoden i den første sesongen av science fiction-serien The X-Files. Den ble vist for første gang 24. september 1993 på Fox i USA.

Handling[rediger | rediger kilde]

Episoden begynner i Baltimore i Maryland hvor en mann blir drept på kontoret sitt av en annen mann som kommer inn gjennom en luftekanal. I Washington, DC har Scully lunsj med en venn fra skolen som forteller henne om drapene i Baltimore og at morderen tar leveren fra ofrene. Det eneste som er felles for mordene er at det ikke finnes noen steder som morderen kan ha kommet seg inn. Han spør om hjelp og Scully tar med Mulder. På åstedet finner Mulder et utstrakt fingeravtrykk og han viser Scully flere like avtrykk fra liknende mord fra 1960-årene og 1930-årene og en sak fra begynnelsen av 1900-tallet hvor leveren også ble tatt. Mulder bestemmer seg for å etterforske saken selv.

Under overvåkning av et tidligere åsted finner og arresterer de en mann kalt Eugene Tooms, som klatrer rundt i ventilasjonsanlegget. De utfører en løgndetektortest, men de finner ikke noe så de løslater ham. Mulder mener dog at utskriften fra løgndetektoren viser at han løy på spørsmål om han var 100 år gammel og om han var på ett sted i 1930-årene. Han tar et av fingeravtrykkene til Tooms, strekker det ut og det viser seg at det stemmer med avtrykket fra åstedet.

Om natten klatrer Tooms inn i et hus gjennom pipa ved å strekke seg ut og han dreper enda en mann. På åstedet finner Mulder et av Tooms' avtrykk. De leter etter spor blant offentlige dokument og finner en mulig adresse og navnet til en av etterforskerne for mordene i 1930-årene. Han viser dem bilder av Tooms fra 1960-årene hvor han ser likedan ut og de drar til adressen. Der finner de en kjeller med et rede laget av aviser og levre. Mulder tror Tooms bruker det til å gå i hi 30 år om gangen og han arrangerer overvåkning av huset. Scullys venn er lei av Mulders innblanding og avbryter overvåkingen. Scully drar hjem og Tooms følger etter. Han bryter seg inn og de begynner å slåss. Mulder har i mellomtiden funnet ut av overvåkingen er avblåst og drar til Scully. Sammen klarer de å fange Tooms og han blir sperret inne.

Gjesteskuespillere[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Dette er den første av «ukens monster»-episodene. Siden de to første episodene handlet om UFO-er ville 20th Century Fox at denne episoden skulle handle om noe annet. Tooms dukker opp igjen i episoden Tooms senere i sesong en.