Liste over Ungarns statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en liste over Ungarns statsministre (ungarskMagyarország miniszterelnöke, nøyaktig oversatt: Ungarns ministerpresident) fra den første statsminister (i moderne betydning), Lajos Batthyány, tiltrådte embetet under Den ungarske revolusjonen i 1848 og fram til i dag. Statsministeren er sjef for Ungarns regjering.

Ungarns statsministre 1848–1849[rediger | rediger kilde]

      Ellenzéki Párt (EP)       Militær

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering
Barabas-batthyany.jpg Lajos Batthyány
(1807–1849)
1848 EP Batthyány
Adam Rétsey.jpg Ádám Récsey
(1775–1852)
(utnevnt illegalt av keiser Franz Josef I)
1848 Militær
Vastagh Portrait of Lajos Kossuth.jpg Lajos Kossuth
(1802–1894)
(de facto)
1848–1849 EP Országos Honvédelmi Bizottmány[a]
SzemereBertalan.jpg Bertalan Szemere
(1812–1869)
1849 EP Szemere

Ungarns statsministre 1867–[rediger | rediger kilde]

Kongedømmet Ungarn (del av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn) 1867–1918[rediger | rediger kilde]

      Deák-párt (DP) / Szabadelvű Párt (SzP) / Nemzeti Munkapárt (NMP)       Uavhengig       Országos Alkotmánypárt (OAP)       48-as Alkotmánypárt (48AP)       Függetlenségi és 48-as (F48P–Károlyi)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering
Benczur-andrassy gyula.jpg Gyula Andrássy
(1823–1890)
1867–1871 DP Andrássy
Lónyay Menyhért Albuminabzug.jpg Menyhért Lónyay
(1822–1884)
1871–1872 DP Lónyay
Szlavy Jozsef.jpg József Szlávy
(1818–1900)
1872–1874 DP Szlávy
Bitto Istvan.jpg István Bittó
(1822–1903)
1874–1875 DP Bittó
Wenckheim Bela.jpg Béla Wenckheim
(1811–1879)
1875 SzP Wenckheim
Tisza Kálmán Horowitz.jpg Kálmán Tisza
(1830–1902)
1875–1890 SzP K. Tisza
Szapáry Gyula Koller.jpg Gyula Szapáry
(1832–1905)
1890–1892 SzP Szapáry
Wekerle Sándor Benczúr.jpg Sándor Wekerle
(1848–1921)
1892–1895 SzP Wekerle I
Bánffy Dezső Ellinger.jpg Dezső Bánffy
(1843–1911)
1895–1899 SzP Bánffy
Széll Kálmán.jpg Kálmán Széll
(1843–1915)
1899–1903 SzP Széll
Khuen-Héderváry Károly.jpg Károly Khuen-Héderváry
(1849–1918)
1903 SzP Khuen-Héderváry I
Istvan Tisza.jpg István Tisza
(1861–1918)
1903–1905 SzP Tisza I
Fejérváry Géza Ellinger.jpg Géza Fejérváry
(1833–1914)
1905–1906 Uavhengig Fejérváry
Wekerle Sándor Benczúr.jpg Sándor Wekerle
(1848–1921)
1906–1910 OAP Wekerle II
Khuen-Héderváry Károly.jpg Károly Khuen-Héderváry
(1849–1918)
1910–1912 NMP Khuen-Héderváry II
Lukács László.jpg László Lukács
(1850–1932)
1912–1913 NMP Lukács
Istvan Tisza.jpg István Tisza
(1861–1918)
1913–1917 NMP I. Tisza II
Esterházy Móric.jpg Móric Esterházy
(1881–1960)
1917 Uavhengig Esterházy
Wekerle Sándor Benczúr.jpg Sándor Wekerle
(1848–1921)
1917–1918 OAP Wekerle III
48AP
Hadik Janos.jpg János Hadik
(1863–1933)
1918 OAP Hadik
(aldri dannet)
Mihaly-karolyi--outlawsdiary00tormuoft.jpg Mihály Károlyi
(1875–1955)
1918 F48P–Károlyi M. Károlyi

Den første ungarske republikk (Den ungarske folkerepublikk) 1918–1919[rediger | rediger kilde]

      Függetlenségi és 48-as (F48P–Károlyi)       Polgári Radikális Párt (PRP)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering Merknad
Mihaly-karolyi--outlawsdiary00tormuoft.jpg Mihály Károlyi
(1875–1955)
1918–1919 F48P–Károlyi M. Károlyi
Berinkey Dénes.jpg Dénes Berinkey
(1871–1944)
1919 PRP Fungerende statsminister
Justisminister
1919 Berinkey

Den ungarske rådsrepublikk 1919[rediger | rediger kilde]

      Magyar Szocialista Párt (MSZP)       Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering Merknad
Garbai Sándor.JPG Sándor Garbai
(1879–1947)
1919 MSZP Forradalmi Kormányzótanács[b]
Dovcsák Antal.png Antal Dovcsak
(1879–1962)
1919 MSZP Fungerte for Sándor Garbai
Visepresident
Peidl Gyula.jpg Gyula Peidl
(1873–1943)
1919
(avsatt)
MSZDP Peidl

De kontrarevolusjonære styrkene 1919[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering
KarolyiGyula.jpg Gyula Károlyi
(1871–1947)
1919 Uavhengig Arad
1919 Szeged I
1919 Szeged II
P Abraham Dezso.jpg Dezső Pattantyús-Ábrahám
(1875–1973)
1919 Uavhengig Szeged III

Den rumenske okkupasjonen 1919–1920[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig       Keresztény Nemzeti Párt (KMP) / Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja (KNEP)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering Merknad
István Friedrich Hungarian Prime Minister.jpg István Friedrich
(1883–1951)
1919 Uavhengig Friedrich Fungerende statsminister
1919 KNP
i 1919 omdøpt til
KNEP
Huszar Karoly.jpg Károly Huszár
(1882–1941)
1919–1920 KNEP Huszár

Kongeriket Ungarn 1920–1946[rediger | rediger kilde]

      Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja (KNEP)       Egységes Párt (EP)–Nemzeti Egység Pártja (NEP)–Magyar Élet Pártja (MÉP)       Uavhengig       Nyilaskeresztes Párt [Pilkors-partiet] (NYKP)       Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKgP)       Magyar Kommunista Párt (MKP)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering Merknad
Sándor Simonyi-Semadam
(1864–1946)
1920 KNEP Simonyi-Semadam
Pál Teleki 01.jpg Pál Teleki
(1879–1941)
1920–1921 KNEP Teleki I
RetratoIstvanBethlen.jpg István Bethlen
(1874–1946)
1921–1931 KNEP
(til 1922)
Bethlen
EP
(fra 1922)
KarolyiGyula.jpg Gyula Károlyi
(1871–1947)
1931–1932 EP G. Károlyi
Gombos Gyula.png Gyula Gömbös
(1886–1936)
1932–1936
(døde)
NEP Gömbös
Bundesarchiv Bild 183-E05367A, Johann von Daranyi.jpg Kálmán Darányi
(1886–1939)
1936 NEP Fungerende statsminister
Landbruksminister
1936–1938 Darányi
Bundesarchiv Bild 183-E05369A, Bela von Imredy.jpg Béla Imrédy
(1891–1946)
1938–1939 NEP Imrédy
Pál Teleki 01.jpg Pál Teleki
(1879–1941)
1939–1941
(døde)
MÉP Teleki II
Keresztes-FischerFerenc.jpg Ferenc Keresztes-Fischer
(1881–1948)
1941 MÉP Fungerende statsminister
Innenriksminister
Bundesarchiv Bild 146-1984-018-35A, Laszlo von Bardossy.jpg László Bárdossy
(1890–1946)
1941–1942
(avskjediget)
MÉP Bárdossy
Keresztes-FischerFerenc.jpg Ferenc Keresztes-Fischer
(1881–1948)
1942 MÉP Fungerende statsminister
Innenriksminister
Kallay Miklos 1942.jpg Miklós Kállay
(1887–1967)
1942–1944
(avskjediget etter krav fra tyskerne)
MÉP Kállay
Sztojay-official portrait 1944.jpg Döme Sztójay
(1883–1946)
1944 Uavhengig Sztójay
LakatosGéza Portrait 1940s.jpg Géza Lakatos
(1890–1967)
1944
(tvunget til å fratre under Pilkors-partiets kupp)
Uavhengig Lakatos
Nemzeti Összefogás Kormánya[c]
Ferenc Szálasi.jpg Ferenc Szálasi
(1897–1946)
1944–1945 NYKP Szálasi
Sovjetisk-støttede provisoriske regjeringer
Béla Miklós de Dálnok 1944.jpg Béla Miklós
(1890–1948)
1944–1945 Uavhengig Ideiglenes Nemzeti Kormány[d]
Tildy Zoltán-MTI 1946.jpg Zoltán Tildy
(1889–1961)
1945–1946 FKgP Tildy
Kommunista politikusok a tribünön fortepan 79084 (profile-4).jpg Mátyás Rákosi
(1892–1971)
1946 MKP Fungerende statsminister
Visestatsminister

Den andre ungarske republikk 1946–1949 / Folkerepublikken Ungarn 1949–1989 / Den tredje ungarske republikk 1989–[rediger | rediger kilde]

      Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKgP)       Magyar Kommunista Párt (MKP) / Magyar Dolgozók Pártja (MDP)       Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP)       Magyar Szocialista Párt (MSZP)       Magyar Demokrata Fórum (MDF)       Fidesz       Uavhengig

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Regjering Merknad
Nagy Ferenc-MTI 1946.jpg Ferenc Nagy
(1903–1979)
1946–1947
(fratrådte under tvang fra kommunistene)
FKgP F. Nagy
Kommunista politikusok a tribünön fortepan 79084 (profile-4).jpg Mátyás Rákosi
(1892–1971)
1947 MKP Fungerte for Ferenc Nagy
Visestatsminister
Dinnyés Lajos 1930s.jpg Lajos Dinnyés
(1901–1961)
1947–1948 FKgP Dinnyés
Dobi István 1948-06.jpg István Dobi
(1898–1968)
1948–1952 MDP Dobi
Kommunista politikusok a tribünön fortepan 79084 (profile-4).jpg Mátyás Rákosi
(1892–1971)
1952–1953 MDP Rákosi
Nagy Imre igazolványkép.jpg Imre Nagy
(1896–1958)
1953–1955 MDP I. Nagy I
András Hegedüs 1956 (crop).jpg András Hegedüs
(1922–1999)
1955–1956 MDP Hegedüs
Nagy Imre igazolványkép.jpg Imre Nagy
(1896–1958)
1956
(avsatt)
MDP I. Nagy II
I. Nagy III
MSZMP
János Kádár (fototeca.iiccr.ro).jpg János Kádár
(1912–1989)
1956–1958 MSZMP Kádár I
Münnich Ferenc 1921.jpg Ferenc Münnich
(1886–1967)
1958–1961 MSZMP Münnich
János Kádár (fototeca.iiccr.ro).jpg János Kádár
(1912–1989)
1961–1965 MSZMP Kádár II
Kállai Gyula 1964.jpg Gyula Kállai
(1910–1996)
1965–1967 MSZMP Kállai
Jenő Fock 1972.jpg Jenő Fock
(1916–2001)
1967–1975 MSZMP Fock
Lázár György (PM 1975-1987).jpg György Lázár
(1924–2014)
1975–1987 MSZMP Lázár
Grósz Károly 1986.jpg Károly Grósz
(1930–1996)
1987–1988 MSZMP Grósz
Németh Miklós Fortepan 124978.jpg Miklós Németh[e]
(1948–)
1988–1990 MSZMP
(til 7. oktober 1989)
Németh
MSP
(fra 7. oktober 1989)
Portrait of József Antall, Jr.tif József Antall
(1932–1993)
23. mai 1990–12. desember 1993
(døde)
MDF Antall
Péter Boross 2014.JPG Péter Boross
(1928–)
12. desember 1993–21. desember 1993 MDF Fungerende statsminister
Innenriksminister
21. desember 1993–15. juli 1994 Boross
Gyula Horn (2007).jpg Gyula Horn
(1932–2013)
15. juli 1994–6. juli 1998 MSZP Horn
Viktor Orbán 2018.jpg Viktor Orbán
(1963–)
6. juli 1998–27. mai 2002 Fidesz Orbán I
Medgyessy in August 2014 (cropped).JPG Péter Medgyessy
(1942–)
27. mai 2002–29. september 2004
(fratrådte)
Uavhengig Medgyessy
Ferenc Gyurcsány, Davos 2.jpg Ferenc Gyurcsány
(1961–)
27. august 2004–29. september 2004 MSZP Fungerte for Medgyessy
Barne-, ungdoms- og sportsminister
29. september 2006–14. april 2009
(fratrådte)
Gyurcsány I
Gyurcsány II
Bajnai Jerusalem.jpg Gordon Bajnai
(1968–)
14. april 2009–29. mai 2010 Uavhengig Bajnai
Viktor Orbán 2018.jpg Viktor Orbán
(1963–)
29. mai 2010– Fidesz Orbán II
Orbán III
Orbán IV

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Országos Honvédelmi Bizottmány kan på norsk oversettes til Komitéen for nasjonalt forsvar.
  2. ^ Forradalmi Kormányzótanács kan til norsk oversettes med Det revolusjonære regjeringsråd.
  3. ^ Nemzeti Összefogás Kormánya kan til norsk oversettes med Regjeringen for nasjonal enhet.
  4. ^ Ideiglenes Nemzeti Kormány kan til norsk oversettes med Den provisoriske nasjonale regjering.
  5. ^ Provisorisk statsminister 23. oktober 1989–23. mai 1990.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]