Miklós Németh (politiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miklós Németh
Németh Miklós Fortepan 124978.jpg
Født24. januar 1948 (71 år)
Monok
Utdannet ved Harvard University (19741975), Corvinus-universitetet i Budapest (–1971)
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonom
Parti Ungarns sosialistiske arbeiderparti, Magyar Szocialista Párt
Nasjonalitet Ungarn
Utmerkelse Storkors av Ungarns fortjenstorden (2009)

Miklós Németh (født 14. januar 1948) i Monok, Ungarn) var statsminister i Ungarn fra den 23. november 1988 til den 23. mai 1990. Han var den siste statsministeren fra det ungarske kommunistpartiet (MSZMP) og ledet dermed landet i den turbulente perioden som ledet til kommunismens fall i Øst- og Sentral-Europa.

Som statsminister tok Németh den for store deler av omverdenen overraskende beslutningen om å la østtyskere få passere gjennom Ungarn og til friheten i Vest-Tyskland. Denne beslutningen var avgjørende for den videre utviklingen mot Berlinmurens fall.

Etter at han gikk av som statsminister i 1990, var Németh en periode visepresident Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling (EBRD), en finansinstitusjon etablert av det internasjonale samfunn for å hjelpe landene i de tidligere kommuniststatene i overgangen til markedsøkonomier. I 2000 forlot han EBRD og dro tilbake til Ungarn. Han forsøkte å bli sosialistpartiets statsministerkandidat ved parlamentsvalget i 2002, men uten å lykkes. Péter Medgyessy fikk denne rollen, og han ble også statsminister etter valget.