Liptena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liptena
Nomenklatur
Liptena
Westwood, 1851
Hører til
Poritiinae,
glansvinger,
dagsommerfugler
Økologi
Antall arter: ca. 70
Habitat: skog
Utbredelse: Afrika
Inndelt i

Liptena er en artsrik slekt av dagsommerfugler som hører til underfamilien Poritiinae i den artsrike familien glansvinger (Lycaenidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (vingespenn 25–50 millimeter) sommerfugler med rundede vinger uten noen stjert eller utskudd. Det er ofte betydelig forskjell i utseende på hannen og hunnen av samme art. Oversidens grunnfarge kan være hvit, oransje eller mørkbrun. Lysfargede eksemplarer har vanligvis i alle fall mørke vingespisser, ofte også bredt mørk ytterkant. Mørkfargede eksemplarer har gjerne oransje flekker på bakvingen. Undersiden av bakvingen er gjerne kontrastrikt tegnet, lys med mørke flekker eller tverrstreker eller mørk med hvite flekker. Det er også noen arter som har ensfarget kremgul underside.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av blågrønnbakterier, alger, lav og annet organisk materiale som de skraper av trestammer. De lever på trær som har kolonier av maur, som passer på dem og til gjengjeld får drikke søte sekreter som larvene skiller ut. Disse sommerfuglene lever i skog, særlig tropisk regnskog.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Afrika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

En kuriositet når det gjelder navnsettingen av denne gruppen er at slektsnavnet Liptena ble publisert allerede i 1851, mens ingen av artene som i dag føres til slekten ble publisert før i 1866. I prinsippet kan en slekt ikke beskrives (og et slektsnavn ikke gyldig publiseres) uten at det er spesifisert minst én art som er medlem av slekten, og navnet Liptena er dermed i utgangspunktet ugyldig. Imidlertid har navnet gjennom lang tid vært brukt om denne gruppen, og i tillegg danner det stammen navnet på gruppen Liptenini (slektsnavnet Pentila er et helt tilsvarende tilfelle), slik at å forandre dette navnet ville få store konsekvenser for navnsettingen innen denne gruppen. Den internasjonale kommisjonen for zoologisk nomenklatur (ICZN) vedtok derfor i 1957 å bevare bruken av navnet Liptena, med Liptena undularis Hewitson, 1866 som type-art.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]