Lincoln bispedømme (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lincoln bispedømme
Kirkeanglikansk
Land:Storbritannias flagg Storbritannia
KirkeprovinsCanterbury
Biskop:Christopher Lowson
BispeseteLincoln
KatedralLincoln
Sogn515
Kirker645
Offisielt nettsted

Lincoln bispedømme er et anglikansk bispedømme med sete i Lincoln i England. Det utgjør del av provinsen Canterbury i England. Det var fram til 1584 katolsk. Det nåværende bispesete dekker i område det seremonielle grevskapet Lincolnshire.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bispedømmet sporer sine røtter i en uavbrutt linje tilbake til Lindine bispedømme (eller Lindsey), som ble grunnlagt i 678. Det ble forent med det nå historiske bispedømmet Dorchester tidlig på 1000-tallet. Lindine var en periode Europas største bispedømme, og strakte seg fra elven Themsen og til utløpet for elven Humber. Siden gikk det kraftig ned i størrelse. I 1072 flyttet Remigius de Fécamp, biskop under Vilhelm Erobreren, det til Lincoln, skjønt biskopen av Lincoln beholdt store landeiendommer innenfor Oxfordshire. Grunnet denne historiske forbindelsen var Banbury et særeie av biskopen i Lincoln.

I 1541 ble Peterborough og Oxford utskilt. Dette førte til at Lincoln ble bestående av to deler, nord og sør, uten direkte forbindelse. I 1837 ble den sørlige delen overført til andre bispedømmer: Bedfordshire og Huntingdonshire til Ely bispedømme; Hertfordshire til Rochester bispedømme; og Buckinghamshire til Oxford bispedømme. Også i 1837 ble grevskapet Leicestershire overført fra Lincoln til Peterborough (og ble det uavhengige Leicester bispedømme i 1927). Erkebiskopen av Nottingham ble overført til Lincoln bispedømme på samme tid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]