Lillehammer Kunstmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lillehammer Kunstmuseum
Lillehammer kunstmuseum.jpg
ArkitektSnøhetta
Etablert1921
Åpnet1. april 1994
Kart
Lillehammer Kunstmuseum
61°06′56″N 10°27′50″Ø
AdresseStortorget 2, 2609 Lillehammer
Nettstedhttp://www.lillehammerartmuseum.com/

Lillehammer Kunstmuseum er et kunstmuseumLillehammer i Innlandet. Museet er en ideell stiftelse som ble etablert 1. april 1994 som en videreutvikling av den gamle institusjonen Lillehammer bys malerisamling. Den faste samlingen inneholder malerier og tegninger av blant andre J. C. Dahl, Hans Gude, Adolph Tidemand, Erik Werenskiold, Eilif Peterssen, Christian Krohg, Frits Thaulow, Edvard Munch, Kristen Holbø, Thorvald Erichsen og Lars Jorde.

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Museets samlinger består hovedsakelig av tre store gaver:

Utover dette har museet gjennom de siste 30 år mottatt en rekke enkeltbidrag fra ulike mennesker og institusjoner. I dag fremstår museet som et av de sterkeste og mest betydningsfulle i Norge.

Den eldre delen av samlingen, bildene fra Lunde og Johannessen er hovedsakelig å finne i bygget tegnet av Erling Viksjø, som ble ferdigstilt i 1963. Her brukte Viksjø som fasademateriale naturbetong, en teknikk for overflatebehandling av betong som han selv utviklet. Mot Stortorget ble det i forkant av OL på Lillehammer, i 1994, oppført et nybygg signert Snøhetta. Samtidig ble Viksjø-bygget rustet opp, inngangspartiet flyttet over i det nye bygget mot torget og en «kunsthage» ble utformet av Bård Breivik. Denne strekker seg over to plan og flere seksjoner. Én del består av et åpent «granittrom», én del av park-lignende areal. Den siste delen skråner ned mot Kirkegaten og går under glassbroen som binder Viksjø-bygget og Snøhetta-bygget sammen i en glassbro i annen etasje; en stor fontenelignede bekk utført i sort- og rød-granitt, skifer med mer.

«Årets museum» 2008[rediger | rediger kilde]

22. august 2008 ble Lillehammer kunstmuseum kåret til «Årets museum». Kåringen fant sted under Det nasjonale museumsmøtet, som i 2008 ble holdt i Stavanger. Det er første gangen prisen blir gitt til et kunstmuseum.

Som begrunnelse for tildelingen trekker juryen fram at Lillehammer Kunstmuseum viser både historiske utstillinger og samtidskunst, at utstillingene er gjennomtenkte og har en høy kvalitet, samt at museet tilbyr undervisning tilpasset alle klassenivåer; fra barnehage og grunnskole til universitetsstudenter og et voksent publikum.[1]

Ny fløy 2016[rediger | rediger kilde]

31. januar 2016 åpnet en ny fløy for publikum med bl.a. permanent Weidemann-sal. Også dette tilbygget er tegnet av Snøhetta.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]