Hopp til innhold

Leoparden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen basert på romanen, se Leoparden (film). For rovdyret også kalt «panter», se leopard. «Leoparden» er også navnet på Vibeke Løkkebergs debutroman fra 1989
Leoparden
orig. Il Gattopardo
Forfatter(e)Giuseppe Tomasi di Lampedusa
SpråkItaliensk
Tilblivelse1954
SjangerLitterær fiksjon
Utgitt1958
ForlagFeltrinelli
Sider330
OCLC312310

Leoparden (it. Il Gattopardo) er en roman av Giuseppe Tomasi di Lampedusa, som ble utgitt posthumt i 1958, et år etter forfatterens død. Boka hadde først blitt avvist av to ledende italienske forlag, nemlig Mondadori og Einaudi.

Romanen utspiller seg i tidsrommet mellom mai 1860 og mai 1910, og beretter gjennom åtte kapitler om det sicilianske fyrstehuset Salina i en tid der et gammelt samfunn gradvis viker plassen for et nytt. De første seks kapitlene følger livet i huset til «Don Fabrizio», fyrsten av Salina, som fører en leopard i våpenet sitt, tidlig på 1860-tallet. Med de politiske omveltningene i Italia (se Italias samling) og de sosiale endringene i samfunnet idet borgerskapet gror frem som bakteppe, følger romanen dagliglivet i fyrstefamilien.

Romanen ble i 1963 filmatisert under samme navn av Luchino Visconti med skuespillere som blant annet Burt Lancaster, Claudia Cardinale og Alain Delon.

Norsk oversettelse utkom i 1960 ved Ragna Rosati, og i 1975 ved Anna Margrethe Norum for Den Norske Bokklubben og illustrert av Nils Aas som syklet rundt på øya i april 1975.[1] Norums oversettelse ble gjenbrukt da Aschehoug utga romanen i 1986, som del av «Maxi»-serien.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Klaes Krog (9.4.1975). «Mester som meisler stein og ord». VG.