Leon Štukelj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leon Štukelj
Født12. nov. 1898[1]Rediger på Wikidata
Novo mesto
Død8. nov. 1999[1]Rediger på Wikidata (100 år)
Maribor
BeskjeftigelseTurner, dommer, turner Rediger på Wikidata
Utdannet vedNovo Mesto Grammar School
NasjonalitetSlovenia (1991–)
Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia (–1991)
Kongeriket Jugoslavia
Østerrike-Ungarn
Jugoslavia
GravlagtMaribor Cemetery
UtmerkelserBloudek-prisen
Slovenian Athletes Hall of Fame
SportTurn

Leon Štukelj (født 12. november 1898 i Novo Mesto i nåværende Slovenia, død 8. november 1999) var en sportsutøver som konkurrerte for Jugoslavia og som deltok i flere olympiske leker 1924 i Paris, 1928 i Amsterdam og 1936 i Berlin.

Turnkarriere[rediger | rediger kilde]

Han er en berømt person i slovensk sportshistorie, som en av få slovenske sportsutøvere som har greid å nå verdenstoppen i sin sport. Štukelj var i verdenstoppen i turn fra VM i Ljubljana i 1922 til sitt siste OL i 1936 i Berlin, der han avsluttet sin turnkarriere. Han fikk til sammen åtte gull, seks sølv og seks bronse i sine 20 internasjonale mesterskap.

Stukelj ble i 1907 med i ungdoms- og idrettsorganisasjonen Sokol i hjembyen Novo Mesto. Det var her han fikk sin interesse for turn. Etter videregående skole og juridisk fakultet etablerte han sin egen juridisk praksis og begynte som dommer. Han bodde der fortsatt da han deltok i sine første VM i 1922 og 1926, og olympiaden i Paris i 1924. I 1927 flyttet han til Maribor, og det var mens han bodde her at han deltok i OL 1928 og 1936, samt VM 1930 og 1931.

Štukelj ble olympisk mester i turn to ganger under sommer-OL 1924 i Paris. Han vant svingstang og mangekamp. Fire år senere, under OL 1928 i Amsterdam tok han sin tredje gullmedalje i turn, han vant konkurransen i ringer. han kom på tredjeplass i mangekamp både individuelt og i lag.

I VM-sammenheng har han ti medaljer fra tre VM. Han deltok i sitt første VM i 1922, der han vant tre gull- og to sølvmedaljer. Neste VM var i 1926 i Lyon, der vant han gull i ringer og svingstang, samt sølv i lagkonkurransen og bronse i skranke. Hans siste VM var i 1930, der han vant én medalje; bronse i svingstang.

Etter turnkarrieren[rediger | rediger kilde]

Štukelj var ikke tilhenger av det kommunistiske Jugoslavia som ble etablert etter andre verdenskrig. Han ble derfor arrestert og satt i fengsel, men senere satt fri igjen, men da fratatt lisensen til å jobbe som dommer. Han jobbet derfor som advokathjelp resten av sitt yrkesaktive liv.

Štukelj ble presentert under åpningsseremonien til sommer-OL 1996 i Atlanta, som den eldste nålevende OL-gullvinneren. Han fikk håndhilse på Bill Clinton, som da var president i USA. Han fikk også æren av å dele ut medaljene til vinnerne av mennenes lagkonkurranse i turn.

I 1997 ble han oppført på International Gymnastics Hall of Fame.

Hans 100-årsdag ble behørig markert i Novo Mesto. Han møtte verdenspressen på slottet Otočec, sammen bl.a. IOC-president Juan Antonio Samaranch, og både Slovenias president og statsminister var representert. På pressekonferansen var også flere andre kjente turnere til stede; bl.a. Yuri Chechi, Adrienn Varga og Valeri Belenki. Senere på dagen gikk de gjennom Novo Mesto, og flere tusen personer fulgte marsjen. Dagen ble avsluttet med en oppvisning om kvelden, i turnhallen som bærer Leon Stukeljs navn.[2] Dolejnski Museum åpnet også en egen utstilling som viste bilder og utmerkelser fra Stukeljs liv. Denne utstillingen varte til 5. september året etter.

I forbindelse med Stukeljs 100-årsdag ble det 12. november 1998 utgitt tre slovenske frimerker med bilde av ham som motiv. De tre frimerkene var pålydende til sammen 100 slovenske Tolar. I hjembyen hans, Novo Mesto, ble disse også utgitt som førstedagsstempel.[3]

Štukelj trente regelmessig fram til like før sin død. Han døde om morgenen 8. november på et sykehus i Maribor, av hjertestans, kun fire dager før sin 101-årsdag.

OL- og VM-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Leon Stukelj, Find a Grave 5971578, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GYMmedia - 100th birtday celebration 1998
  3. ^ GYMmedia - Leon Stukelj Editon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]