Hopp til innhold

Mangekamp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De tre øvelsene i mangekampen triatlon: svømming, sykling og løping.

Mangekamp, eller multisport, er en samlebetegnelse for idretter som kombinerer ulike idrettsgrener eller øvelser. Idrettene krever at utøverne mestrer kravene de ulike grenene eller øvelsene stiller, og ofte er disse svært ulike. I mangekamp er det sammenlagtpoengene eller sammenlagttiden for alle øvelsene som avgjør rangeringen.

  • Mangekamp (friidrett). Innen friidrett er det hovedsakelig to mangekamper det konkurreres i: sjukamp for kvinner og tikamp for menn. Innendørs konkurrerer kvinnene i femkamp, og mennene i sjukamp.
  • Turn. I mangekamp i apparatturn konkurreres det i alle apparatene (seks for menn og fire for kvinner), og resultatene legges sammen.

Det finnes også en rekke andre sporter som kombinerer ulike idrettsgrener:

  • Skiskyting (på flere språk kalt biatlon) er en sport som kombinerer langrenn med skyting.
  • Triatlon er en sport som kombinerer svømming, direkte etterfulgt av sykling og avsluttes med løp. I mesterskap er distansene standardiserte, mens andre triatlonarrangementer har svært ulike distanser.
  • Duatlon er en variant av triatlon som kombinerer løping, fulgt av sykling og avsluttes med ny løpsetappe.
  • Aquatlon er an variant av triatlon som kombinerer svømming, direkte fulgt av en løpsetappe.
  • Moderne femkamp er en sport oppfunnet av baron Pierre de Coubertin, inspirert av utfordringene til en 1800-talls kavalerist. Sporten kombinerer sportsgrenene fekting, pistolskyting, 200 meter svømming, sprangridning og terrengløp.
  • Feltritt er en hestesport inspirert av militæret, der rytter og hest utfordres innen øvelsene dressur, sprangridning og til sist terrengritt.
  • «Adventure racing» (har ingen god norsk oversettelse; ofte brukes multisport) er kombinasjon av to eller flere disipliner, oftest løp/gange i terreng, MTB og padling, med gjerne med innslag av svømming og/eller klatring/rappellering. Som regel skal det orienteres/navigeres ved hjelp av kart og kompass i alle disipliner, men innslag av merket løype kan forekomme. Det har forekommet individuelle konkurranser, men det typiske er lagkonkurranser med 2-4 personer i laget. Konkurransene kan ha varighet fra noen timer til mange dager.