Hopp til innhold

Leiv O. Holstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leiv O. Holstad
Født8. aug. 1951Rediger på Wikidata
Korgen
Død4. mars 2020Rediger på Wikidata (68 år)
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Leiv Olav Holstad (født 8. august 1951 i Korgen i Nordland, død 4. mars 2020[1]) var en kristen forkynner og grunnlegger av Maritastiftelsen. Han var rusmiddelavhengig, men etter at han ble radikalt frelst og rusfri på 1970-tallet begynte han et arbeid blant rusmiddelavhengige. Som en følge av dette ble Maritastiftelsen etablert i 1984. Holstad skrev flere artikler og var initiativtaker til dokumentaren Maritafilmen.

Allerede i elleve-tolvårsalderen var Holstad opptatt med tanker om evigheten og døden. Etter hvert kom han fram til at «livet besto av 75-80 mer eller mindre kjipe år som ville ende i et svart høl i jorda». Siden disse årene var alt man kunne håpe på, bestemte han seg for å gjøre dem så spennende som mulig, og sluttet på skolen allerede som 14-åring. Det ble en ungdomstid preget av masse innbrudd og slåssing. Hans motto den gang var: «Lev farlig, dø ung og bli et vakkert lik».[2]

Like før han fylte 15 år mønstret han på skoleskipet MS «Gann» i Stavanger og deretter på en båt som gikk i innenriksfart mellom Bergen og Sandane. Straks han fylte 16 år mønstret han på en båt som gikk utenriks. I den første havnen, i Bahrain i Den persiske gulf, røykte han hasj for første gang. Tiden som sjømann tok snart slutt, og Holstad begynte å vanke i Slottsparken i Oslo. Dette var i hippie-tiden, og det ble snakket om «make love - not war». Tankene var at dersom alle røykte hasj, ville det garantert bli fred i verden. Holstad hadde en opplevelse av å ha funnet harmoni og mening med livet[2].

Etter hvert ble Holstad plaget av nervøsitet, angst og forfølgelsesvanvidd, noe som medførte at han valgte å begynne med nye og sterkere rusmidler; LSD og morfin. Han overlevde flere overdoser og så flere av sine venner dø.

Kursendring

[rediger | rediger kilde]

Etter flere «tilfeldigheter» befant han seg på et kristent møte. I utgangspunktet var Holstad veldig lite positiv til kristendom. Grunnen til at han lot de kristne få lov til å be for seg, var at de snakket om åndelige spørsmål, noe Holstad var opptatt av. Neste dag mente han at det hadde skjedd noe overnaturlig, for han hadde ingen abstinenser[2]. Dette var på 1970-tallet, og Holstad kom i kontakt med Jesusbevegelsen. Han begynte å lese Bibelen, og etter hvert studerte han ett år ved bibelskolen ved Troens Bevis Verdens Evangelisering i Sarons dal.

Etter sin radikale frelsesopplevelse og det faktum at han var rusfri ønsket han å advare unge mot ulovlige rusmidler og begynte å besøke skoleklasser. Som en fortsettelse av denne virksomheten ble Maritastiftelsen etablert i 1984.

Holstad var mye brukt som forkynner (predikant) i ulike kristne sammenhenger. Han var i 2009 initiativtaker til «Himmelsk Sommer», en konsertserie med åtte gratis konserter utenfor Oslo sentralstasjon.

Maritastiftelsen

[rediger | rediger kilde]

Maritastiftelsen er en norsk uavhengig kristen diakonal stiftelse som arbeider med rusforebyggende arbeid og å hjelpe unge rusmiddelavhengige mennesker til et liv uten rus. Maritastiftelsen er særlig kjent for sitt forebyggende arbeid i norske skoler mot ulovlige rusmidler, der tidligere rusmiddelavhengige, som har gjennomgått rehabilitering og er rusfrie, forteller om sitt liv og viser Maritafilmen.

Forfatterskap

[rediger | rediger kilde]

I 1999 skrev han boken Profetisk verdenshistorie, et bibelstudie ut fra profetiene i Daniels bok om ulike hendelser som har blitt oppfylt i verdenshistorien. Den handler også om hvordan verden vil se ut ved Jesu gjenkomst til jorden.

Holstad skrev flere andakter, kronikker, artikler og var intiviativtaker til dokumentaren Marita – et dokument fra noen som overlevde (Maritafilmen).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Maritastiftelsens grunnlegger Leiv O. Holstad er død». Vårt Land. Besøkt 6. mars 2020. 
  2. ^ a b c Østby, David André. 2009.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata