Maritastiftelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Maritastiftelsen er en norsk selvstendig kristen diakonal stiftelse som arbeider med rusforebyggende arbeid og å hjelpe unge rusmisbrukere til et liv uten rus. Maritastiftelsen ble etablert i 1984, som en fortsettelse av Leiv O. Holstads arbeid blant rusmisbrukere.

Maritastiftelsen har litt over 30 ansatte og omtrent 200 frivillige (ulønnede) medarbeidere i Oslo og omkringliggende områder. Maritastiftelsen driver arbeid for rusmisbrukere i Norge, Russland, Hviterussland, Serbia, Slovenia, Nord-Makedonia, Island og Danmark.

Formål[rediger | rediger kilde]

Maritastiftelsens formål er å

  • … forhindre at ungdom begynner med rusmidler.
  • … hjelpe misbrukere til et nytt og meningsfylt rusfritt liv.

Forebyggende arbeid i norske skoler[rediger | rediger kilde]

Maritafilmen[rediger | rediger kilde]

Maritastiftelsen er særlig kjent for sitt forebyggende arbeid i norske skoler mot narkotika. Tidligere narkotikamisbrukere, som har gjennomgått rehabilitering og er rusfrie, forteller om sitt liv og viser Maritafilmen.

Den første filmen Marita var ferdig i 1983 med støtte fra staten. Filmen har autentiske scener, og det ble diskusjoner i starten fordi filmen viste sprøytescener. Filmen var en del av skoleopplegget fra 1984 og frem til 1996, da en ny film ble produsert. Den første Marita-filmen ble sett av nærmere 500 000 skoleelever i Norge. I 1996 kom en ny film, Marita 2. Den er også laget av tidligere rusmisbrukere.

Rock mot Rus[rediger | rediger kilde]

Hans Inge Fagervik har i en årrekke besøkt norske skoler med Rock mot Rus, som består av musikk og samtale. Fagervik benytter rockens form, og formålet er å skape bevissthet om og holdninger til avhold fra bruk av rus hos skoleelevene. Opplegget er utarbeidet i samarbeid med fagpersoner fra skolen og politiet.

Oppsøkende arbeid[rediger | rediger kilde]

Maritastiftelsen driver oppsøkende arbeid gjennom Maritakafeen, ungdomsarbeid og besøk i fengsel.

Rehabilitering[rediger | rediger kilde]

Maritastiftelsen en del av paraplyorganisasjonen Stiftelsen KRAFT (fra 1992). Bokstavene i navnet KRAFT er fra Kristent RehabiliteringsArbeid og Forebyggende Tiltak. KRAFT samler kristne virksomheter som før drev hver for seg, til nå sammen å skape et helhetlig tilbud innen rusmiddelomsorgen. KRAFT består av Maritastiftelsen, Dreamcenter Bergen, Sørum Gård, P22, Shalam, Nappane mottak og omsorgssenter og 22B.

Ettervern[rediger | rediger kilde]

Maritastiftelsen driver to brukthandler med fokus på arbeidsrettede tiltak/arbeidstrening. Marita Brukthandel Markveien (tidligere Maritabutikken) ble startet i 1994, og lagt ned i 2019[1]. I samarbeid med svenske Erikshjälpen åpnet de en ny bruktbutikk på Ensjø i Oslo i 2018[2]. Marita Brukthandel Mjøndalen ble opprettet i 2011. Gjennom disse avdelingene tilbyr Maritastiftelsen årlig arbeidstrening til ca 50 personer.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Maritabutikken blir presset ut etter 25 år». www.vl.no (norsk). Besøkt 1. april 2020. 
  2. ^ Eriksen, Per Øivind. «Bruktbutikken til Maritastiftelsen på Ensjø åpner i desember – Nå trenger de frivillige!». Besøkt 1. april 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]