Leif Ivar Havelin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leif Ivar Havelin
Leif Ivar Havelin.jpg
FødtSør-Varanger kommuneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ProfessorRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (2018)[1]Rediger på Wikidata

Leif Ivar Havelin, født 28. april 1949[trenger referanse] i Sør-Varanger kommune i Finnmark og oppvokst på Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal, er en norsk professor i medisin (ortopedisk kirurgi) ved Universitetet i Bergen med spesialitetene «generell kirurgi» (1987) og «ortopedisk kirurgi» (1989). Han har vært overlege og avdelingsoverlege ved Ortopedisk avdeling ved Haukeland Universitetssjukehus med revmakirurgi og protesekirurgi som spesialområder.

Havelin var en av initiativtagerne for oppstart av Hofteregisteret i 1987 og den første daglige leder. Hofteregisteret var en forløper til Nasjonalt register for leddproteser, Nasjonalt Hoftebruddregister og Nasjonal Kompetansetjeneste for leddproteser og hoftebrudd der Havelin var leder, styremedlem eller styreleder i til sammen 31 år.

Havelin er cand. med fra Universitetet i Bergen (1976) hvor han også avla doktorgrad (dr.med) med avhandlingen «Hip Arthroplasty in Norway 1987-1994» (1995). For innsatsen innen ortopedi ble Havelin i september 2018 utnevnt til Ridder av 1. klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden[2].

Havelin er hovedforfatter eller medforfatter på rundt 150 vitenskapelige artikler og bøker om ortopediske emner.

Han er æresmedlem i British Hip Society (2013) og Norsk ortopedisk forening (2017) og var den første norske kirurgen som ble medlem av International Hip Society (2008).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.kongehuset.no, besøkt 13. august 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Utnevnelser til St. Olavs Orden». DET NORSKE KONGEHUS. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]