Nasjonalt register for leddproteser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nasjonalt register for leddproteser driver fortløpende innsamling av data fra hele Norge om leddproteser, hoftebrudd og korsbåndsskader.

Nasjonalt register for leddproteser startet å registrere innsetting av hofteleddsproteser i 1987. Registreringen er senere utvidet til å omfatte innsetting av alle typer leddproteser (1994), korsbåndsskader (2004) og brudd i hoften (2005).

Årsak til at registrene ble startet var ønsket om å gi pasienter best mulig behandling. Registrene gir en unik mulighet til å studere forskjeller i resultat mellom protesemerker og operasjonsmetoder, og på den måten sikre at produkter og prosedyrer med dårlig resultat ikke brukes.

Registeret produserer forskningsrapporter av høy kvalitet, og i 2002 ble Nasjonalt register for leddproteser utnevnt til kompetansesenter av Helse- og omsorgsdepartementet.

Alle registrene eies av Norsk ortopedisk forening, mens driften er tillagt Ortopedisk klinikk, Haukeland universitetssjukehus. Driften av leddregisteret og hoftebruddregisteret finansieres av Helse Vest RHF og Helse Bergen HF, mens korsbåndsregisteret finansieres av Helse Sør-Øst RHF.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]