Hopp til innhold

Lapskaus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Lapskaus-stand» under en høstfest i den vesle byen Sister Bay i Door County i Wisconsin i USA i 2009. Lapskaus forklares her som Norwegian potato stew («norsk potetgryte»). Delstaten Winsconsin har nesten en halv million norskamerikanere.

Lapskaus er en varm middagsrett tilberedt av (opprinnelig billig) stekt eller kokt kjøtt (som regel av storfekjøtt), poteter og ulike grønnsaker og krydderier. Ingrediensene er skåret i terninger, tilsatt salt og pepper og kokt sammen til ei gryte eller stuing. Lapskaus inneholder vanligvis grønnsaker som gulrøtter, kålrot og løk og kan serveres med flatbrød eller andre typer brød. Kan også tradisjonelt bestå av diverse middagsrester.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Hermetikkbokser med tradisjonell labskaus fra Hamburg.

Lapskaus regnes av mange som en tradisjonell norsk matrett, men ordet stammer antagelig fra det engelske lobscouse,[1] det engelske navnet på en lignende rett. Lapskaus ser ut til å ha kommet til Norge med sjømenn og først etablert seg i byene før den spredte seg til resten av landet.[2]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet lapskaus har usikkert opphav, men kommer opprinnelig fra nedertysk labskaus eller labskansch og engelsk lobscouse, der det kan ha oppstått som en forvanskning av lob's course (av lob «klump» og course «rett»[3]), det vil si «måltid for kraftkarer».

dansk har lapskaus blitt skrevet labskous, lobskous, lapskovs, labskov, lobscouse, lobescowes og lobscowse.[4] Fordi retten opprinnelig ble spist av sjømenn kan den på dansk også kalles skipperlabskovs (med brød). På svensk forekommer ordet i formene lappskoj, lapskojs og lobskås.[5]

Ordet lapskaus kan, på samme måte som saus, suppe og grøt, i overført betydning også brukes om «en rotete blanding av noe».

Typer[rediger | rediger kilde]

Tysk labskaus er en rett fra Nord-Tyskland.

Brun og lys lapskaus[rediger | rediger kilde]

Brun lapskaus, laget på storfekjøtt av bedre kvalitet (bog, flat- eller rundbiff) tilsatt løk, poteter og krydder var holdt for å være en litt «finere» variant. Lys lapskaus kunne serveres med langt billigere kjøtt (avskjær, bibringe, bukstykker), med svinekjøtt eller flesk, eller helt uten kjøtt. Lys lapskaus var tilsatt poteter, og varierende grønnsaker etter hva man hadde tilgang på. Mellom disse to hovedvariantene utviklet det seg tallrike typer avhengig av vane, økonomi eller lokal tradisjon. Det er derfor ikke lett å enes om normerte oppskrifter på lapskaus.

Nordtysk labskaus/lapskaus[rediger | rediger kilde]

Tysk labskaus, også skrevet lapskaus, er en tradisjonell matrett fra Nord-Tyskland, særlig i havnebyer som Bremen og Hamburg. Den består av kokt, saltet oksekjøtt, poteter, sild, løk, rødbete og krydder.

Engelsk lobscouse[rediger | rediger kilde]

Engelsk lobscouse er beslektet, både etymologisk og historisk med norsk lapskaus. Det er en europeisk sjømannsrett som er populær i området rundt Liverpool.

Annet[rediger | rediger kilde]

Lapskaus Boulevard var det folkelige kallenavnet på den tidligere norsk-amerikanske ghettoen i bydelen Brooklyn i New York i USA. Betegnelsen oppstod på 1920-tallet og omfattet særlig området langs 8th Avenue, der det ble solgt lapskaus, lefse, lutefisk, komle og annen tradisjonell norsk kost.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://ordbokene.no/bm,nn/search?q=lapskaus&scope=ei
  2. ^ Notaker, Henry (1993). Ganens makt. Oslo: Aschehoug. s. 205. ISBN 8203260098. 
  3. ^ Hjalmar Falk og Alf Torp: Etymologisk ordbog over det norske og det danske sprog. 1903-1906, trykt opp igjen av Bjørn Ringstrøms antikvariat 1991. Side 439: «Labskaus». ISBN 82-90520-16-6.
  4. ^ Oppslagsordet «labskovs» i Ordbog over det danske Sprog (bruk og etymologi 1700-1950)
  5. ^ Oppslagsordet «lapskojs» i Svenska Akademiens ordbok (1939)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]