Hopp til innhold

Raspeball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Komle»)
Norsk kompemiddag med saltkjøtt, vossakorv og kålrotstappe.
Litauisk potetball.

Raspeball (klubb, raspekake, komle, kløbb, kumle, kompe (mindre kompe; kompett), kump(e), potetball, klot, ball) er en tradisjonell matrett. Den er en bolle (ball) laget av potet, mel, salt og vann, av og til fylt med fleskebiter. Raspeballen kan serveres sammen med saltkjøtt, stekt flesk, kålrotbiter, kålrotstappe og annet tilbehør som sukker, margarin, smør, tyttebærsyltetøy, duppe, eller sirup – alt etter lokale eller familiære tradisjoner. (I Hordaland kan retten bli servert med poteter, kålrotstappe, saltkjøtt av får, flesk og Vossakorv.) Retten er meget populær i Norge, Sverige, Litauen (der den er nasjonalrett, kalt cepelinai), Latvia, Ukraina og Polen, og ellers i store deler av Sentral-Europa som tilbehør.

Hovedingrediensen er skrelte poteter, som raspes eller males opp og blandes med mel for å få ballene til å henge sammen. Alt etter mengdeforholdet av potetmasse og forskjellige meltyper, vil produktet få forskjellig smak og konsistens.

Enkelte steder i landet tilberedes massen ganske løs, og fingertykke terninger av kjøtt og flesk legges inn i midten av ballen før den legges i gryta for koking (kumpe/kumle med dott). Noen steder blir den også kokt i en pølseformet pose.

Andre steder lages deigen hardere og tilbehøret kokes for seg. (eksempelvis vestlandsk raspeball)

Navnevariasjonene vil ofte gi antydning om hvilke ingredienser som er brukt og hvilket distrikt oppskriften kommer fra.

Varianten blodklubb lages av blod, mel, salt og flesk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kurt Eriksson; Den grå juvel: Av jord er den kommet, Kompe Forlaget, 2005
  • Kjartan Brügger Bjånesøy; Komlelandet - ei reise i raspeballen sitt kokevatn, Kagge forlag, 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]