Bønes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bønes er et område i den sørlige delen av bydelen Fyllingsdalen i Bergen som ligger langs vestsiden av Nordåsvannet, med 6,15 km² landareal, 0,36 km² ferskvann og 10 178 innbyggere 1. januar 2012 fordelt på de seks grunnkretsene Kråkenes, Bønes, Kyrkjetangen, Bønesskogen, Straume og Knappen. Området tilhørte gamle Fana kommune før innlemmelsen i Bergen i 1972, var deretter en del av Fana bydel, etterfulgt av noen år i Løvstakken bydel, og endelig overført til Fyllingsdalen bydel i år 2000.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bønes har opplevd stor nybygging fra begynnelsen av 1980-tallet frem til i dag, og mange småbarnsfamilier holder til på stedet. Tidligere var området svært tynt befolket, og det var en del gårdsbruk der, noe man fortsatt kan se spor av.

I mai 2015 ble en hodeskalle funnet ved Kyrkjetangen (av en turgåer) og en dateringsprøve ved Universitetsmuseet i Bergen viser at kraniet er 8500-9000 år gammelt.[1]

Kultur[rediger | rediger kilde]

Bønes har et bra kulturliv. Av tilbud til kreative sjeler kan nevnes Bøneskoret, Bønes skoleorkester og Bønes skolekorps. I Bønes kirke finnes også barnekor (MiniSing og TRIA) og ungdomskor (Bønes TenSing) med både kor, drama, dans og band. Bergen barnekor (Ung i Kor Vest) har tre kor på Bønes skole, Fjellsdalen skole og Varden skole

Åndelig[rediger | rediger kilde]

Bønes kirke

På Bønes finnes flere religiøse møtesteder.

Bønes kirke er et av dem, og første byggetrinn av kirken ble reist etter mye arbeid fra lokale ildsjeler på midten av 1990-tallet. 6. desember 2009 ble byggetrinn 2 offisielt åpnet. Kirken er soknekirke for Bønes sokn under Fana prosti i Den norske kirke.

I tillegg har Credokirken og Jehovas vitner forsamlingslokaler på Bønes.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Bønes skole, Fjellsdalen skole og privatskolen Bergen kristne grunnskole ligger i området.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Bønes IL ble stiftet i 1995[2] og er idag et velrenommert idrettslag som satser på breddeiddrett. I sesongen 2005-2006 ble det opprettet et seniorlag, hvor Bønes ble slått sammen med Bjøllebotn. Laget spiller per dags dato i 4 div. Sommeren 2006 ble Fjellsdalen offisielt nyåpnet med kunstgress og en tribune. Bønes IL stiller mannsterkt på fotballsiden med ca. 60 lag i seriesystemet.

Bergen Sør Fotballklubb ble stiftet i 2003. Klubben har vært aktiv med både junior- og seniorlag.

Bønes Basketballklubb ble stiftet i 1994 og trener og spiller kamper i Bønes Arena.

Bønes klubbhus ble den 30. desember 2004 brent ned som en følge av uvettig bruk av fyrverki. Synderen ble raskt funnet, og 20. august 2005 stod det nye klubbhuset klart igjen. 12. desember 2008 brant det igjen i klubbhuset til Bønes Idrettslag. Det ble også denne gangen store materielle skader.

Bergen rackettsenter ligger på Bønes, og der blir det årlig avhold en hundeutstilling, samt en rekke andre aktiviteter.

På Kyrkjetangen er det en populær badeplass.

Industri og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Området sørøst for Fjellsdalen er tilholdssted for en del bedrifter og næringslivforetak. Olaf Ellingsen A/S, trivielt kalt "krydderfabrikken", holder til i Bønesskogen 30. Også har du Bønes Gårdsmat AS, som holder til i Bønesstranden 50. De selger alt av kjøttprodukter. 7 Fjell Bryggeri ligger i Fjellsdalen 5.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nils-Petter Thuesen (18. januar 2016). «Fem år som lovlydig». Vi Menn. 
  2. ^ «Bønes Idrettslag». www.bonesil.no. Besøkt 4. juni 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]