Strimmelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Mot Strimmelen

Strimmelen er et boliganlegg på Landås i Årstad bydel i Bergen. Boligområdet omfatter Strimmelen 1–46 og Landåslien 15–31 og ligger i området hvor Strimmelen gård en gang lå.

Reguleringsplanen for Bergensdalens østlige del[rediger | rediger kilde]

Det var stor boligmangel i etterkrigstiden – rundt 8000 boliger manglet i Bergen. Landås bydel preges sterkt av boligbyggingen som skjedde i etterkrigstiden. Den mest omfattende reguleringsplanen for Landås var reguleringsplanen for Bergensdalens østlige del. Denne ble laget av arkitekt Harald Løkeland i 1951 og dette skulle være en idealby, en hageby med grøntareal, lys og luft. Området ble utbygget årene 19561961 og bebyggelsen preges av 3-4 etasjers boligblokker. Da reguleringsplanen for Bergensdalens østlige del ble laget ble området med Strimmelen holdt utenfor. For dette område ble holdt en arkitektkonkurranse hvor vilkåret var å skaffe minst 250 boliger.

Strimmelen boliganlegg[rediger | rediger kilde]

Arkitektkonkurransen ble vunnet av arkitekt Halfdan B. Grieg. Vinnerutkast fra 1951 fikk plass til 337 boliger fordelt på tre 11-etasjers høyblokker, to 3-etasjers lavblokker og åtte 2-etasjers gavlhus. Boligprosjektet var den gang det største på Vestlandet. Halfdan Griegs vinnerutkast for boligbebyggelse på Strimmelen inkluderte både butikk, industri, barnehage, forsamlingslokaler og garasjer.

Utbyggingen av boligene ble satt i gang av Bergen kommune ved Strimmelen Borettslag. Prosjektet ble etter en tid overført til BOB – Bergen og Omegn Boligbyggelag. Strimmelen ble ferdig utbygd i 1958. Butikken i Strimmelen 1 ble tegnet av Grieg i 1957 og oppført av Bergen Samvirkelag.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Det særegne boligområde preges av en vellykket gruppering av bygningsvolumer og terrengtilpasning. Anlegget fikk Det Nyttige Selskabs premie for god arkitektur i 1959. I 1961 ble boliganlegget Strimmelen, Landåslien/Natlandsveien, premiert med A. C. Houens fonds diplom.

Strimmelen er i dag markert som verneområde i Bergen kommunes kommunedelplanen for Landås.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]