Hopp til innhold

Storetveit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Storetveit, eller Storetvedt som det opprinnelig ble skrevet, er et boligstrøk i Fana bydel i Bergen, mellom Fantoft, Minde Fjøsanger og Paradis.

Storetveit var opprinnelig en bergensk storgård, i drift frem til lenge etter andre verdenskrig. Gårdsbygningen mot Storetveitmarkene ble revet på slutten av 1980-tallet. På tomten ble i 1991 oppført Storetveitgården eldresenter (arkitekt Einar Vaardal-Lunde), med adresse Lindealléen 7. Senteret omfatter 40 serviceleiligheter. De øvrige tidligere driftsbygningene på gården nyttes til butikkdrift, legekontor, dyreklinikk og verksted. Det staselige hovedhuset er privat bolighus. Omlandet er stort sett bebygget og gjort til villastrøk, bortsett fra et område sør for gårdshuset, som har blitt til parkområde, under navnet Storetveitmarken. Sør på Storetveitmarken ligger Storetveit skole. Området nord for gården er heller ikke bebygget, men statusen for dette området er under diskusjon, da det presses sterkt for bebyggelse her også. Nordøst for gården ligger Tveitevannet, et kjent landemerke sør for Bergen.

Storetveit utgjør også et kirkesogn sør for Bergen, rundt Storetveit kirke som ligger like ved det gamle gårdsbygget. Kirken er tegnet av arkitekt Ole Landmark.

Storetveit grunnkrets hadde 891 innbyggere 1. januar 2014 og et areal på 0,55 km². Denne inkluderer også østlige deler av Fjøsanger.

Strøk og boligområder i Bergen kommune