Lakonisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Lakonisme (gr. λακωνισμός = lakōnismós, lat. laconismus) er betegnelsen for et fyndig, kort og konsist utsagn i skrift eller tale. De har gjerne en undertone av ironi.

Dette er utsagn som er lett å huske, og dersom de dessuten lar seg anvende løsrevet fra sin opprinnelige kontekst og får et mer almengyldig preg, kan de også gå over til å bli alminnelige ordtak.

Opprinnelse (etymologi)[rediger | rediger kilde]

Begrepet skyldtes det forhold at innbyggerne i Lakonia (Sparta) var viden kjent for sine usentimentale og aforistiske talemåter. Et talende eksempel er det lokoniske svaret Filip av Makedonia fikk på sitt trusselbrev til den spartanske magistraten, om at «Hvis jeg angriper Lakonia, vil jeg jevne Lacedæmon med jorda». Magistraten parerte kun med det megetsigende ord: «Hvis». (Se Den lakoniske krig.)

Eksempler på anvendelse[rediger | rediger kilde]

Av ytringer i vittighetspressen[rediger | rediger kilde]

Sir Charles Napier er blitt tillagt det apokryfe utsagn «PECCAVI», som er latin for «Jeg har syndet». Historien dukket imidlertid først opp i vittighetsbladet Punch 18. mai 1844, hvor det på spøk ble påstått at redaksjonen hadde mottatt et brev fra en oppdiktet 17 årig pike, Catherine Winkworth, om at Napier året før hadde sendt Lord E. denne korte beskjed fra India. Utsagnet må samtidig oppfattes som en tildekt fornærmelse.

I forbindelse med unionsoppløsningen mellom Sverige og Norge skapte tegneren Gustav Lærum i Vikingen No. 25. 24de Juni 1905 en lakonisk kommentar til hendelsen. I en tenkt meningsutveksling sender dikteren Bjørnstjerne Bjørnson et telegram til statsminister Christian Michelsen: «Nu gjælder det at holde sammen», men mottar følgende lakoniske svar: «Nu gjælder det at holde kjæft». Ordskiftet var for godt til å være sant, og illustrasjonen er gjengitt også historiebøker for skoleverket uten tanke for om gjengivelsen var korrekt. I dette tilfellet ble karikaturen mer sann enn virkeligheten.

Fra den verdenspolitiske skueplass[rediger | rediger kilde]

Andre berømte lakonismer er Julius Cæsars latinske frase «Veni, Vidi, Vici» (= Jeg kom, jeg så, jeg seiret) som han rapporterte til Det romerske senatet etter å ha vunnet over Pharnaces II av Pontus i slaget ved Zelda i år 47 f.Kr.

Etter norrøne kilder[rediger | rediger kilde]

Lakoniske utsagn er ofte brukt i sagalitteraturen. I Grettes saga hører vi at han sto i døråpningen og så utover markene, da en rytter plutselig rundet hushjørnet. Uten å vite hvem det er kastet han spydet mot rytteren. Det viste seg å være hans egen bror, Atle, som i det han faller død av hesten bemerket: «Sånne spyd med brede blad er mye i bruk nå for tiden.»

I Njåls saga hører vi om hvordan fiendene forsøkte å få drept Gunnar fra Lidarende. En dag prøvde de å lokke hunden hans, Såm, til seg. Men hunden bet Torkel bonde i lysken, så Onund fra Trollaskog måtte sette øksa i skallen den. Gunnar våknet av hundens siste ul, og sa: «Hardhendt lekes det med deg nå Såm fostre! og slik er det vel laget, at kort blir stunden mellom oss.» Senere fikk Gunnar se en rød kjortel flagre forbi takgluggen, hvorpå han stakk atgeiren opp gjennom ljoren og traff Torgrim Bonde i magen. Torgrim mistet skjoldet og falt ned fra taket, men klarte å kravle bort til Gissur og de andre mennene som satt ute på vollen. Gissur så på ham og spurte: «Nå, er Gunnar hjemme?» «Finn det ut selv!» svarte Torgrim, «Det jeg fant ut, var at atgeiren hans er hjemme.» Og så stupte han død om.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • The Wordsworth Dictionary of Phrase & Fable. London 1993, s. 618.