Lykurg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lykurg som lovgiver.
Lykurg.

Lykurg (gresk: Λυκοῦργος, Lykoûrgos, som kan oversettes med «Ulve-arbeideren», med mulig underforstått tilknytning til Apollon som hadde «ulvelignende» som ett av sine tilnavn;[1] dateres vanligvis til 7. århundre f.Kr.) var en legendarisk lovgiver i oldtidens Sparta, som etablerte den militær-orienterte reformeringen av det spartanske samfunnet, og rådførte seg med Apollons orakel i Delfi. Han blir omtalt av antikke historikere som Herodot, Xenofon og Plutark. Det er usikkert om han var en virkelig historisk person.

Han nevnes først av Herodot, som skriver at spartanerne på hans tid hevdet at Lykurgs reformer var inspirert av samfunnet på Kreta.[2] Herodot gjengir et besøk Lykurg angivelig avla i oraklet i Delfi, der han - straks han kom inn i helligdommen - ble hilst slik:

Hit til min rike helligdom har du kommet, Lykurg,
kjær for Zevs og alle de olympiske guder.
Jeg vet ikke om jeg skal erklære deg menneskelig eller guddommelig -
men jeg er tilbøyelig til å tro, Lykurg, at du er en gud.[3]

Bertrand Russell hevder han er en mytisk person av arkadisk opprinnelse. Likevel mener mange historikere at Lykurg var ansvarlig for de kommunalistiske og militaristiske reformene som forvandlet det spartanske samfunnet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Paul Cartledge: The Spartans (s. 61), Vintage books, NY 2002, ISBN 978-1-4000-7885-1
  2. ^ https://www.britannica.com/topic/Lycurgus-Spartan-lawgiver
  3. ^ Paul Cartledge: The Spartans (s. 61)