Kurt Maetzig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kurt Maetzig
Bundesarchiv Bild 183-33557-0001, Heusdorf, Besuch von Künstlern.jpg
Den østtyske filmregissøren Kurt Maetzig (til venstre) sammen med blant andre Günter Simon (nummer to fra venstre) som spilte tittelrollen i Maetzigs todelte propagandafilm Ernst Thälmann (1954-1955).
Født25. januar 1911
Berlin
Død8. august 2012 (101 år)
Bollewick
Gravlagt Gravlund for menighetene Dorotheenstadt og Friedrichswerder
Utdannet ved Technische Universität München
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, universitetslærer
Parti Kommunistische Partei Deutschlands
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Akademie der Künste der DDR, Akademie der Künste Berlin
Utmerkelser Fedrelandets fortjenstorden i gull, DDRs nasjonalpris, Stern der Völkerfreundschaft

Kurt Maetzig (født 25. januar 1911 i Berlin, død 8. august 2012 i Bollewick-Wildkuhl[1]) var en tysk filmregissør som virket i DDR (Øst-Tyskland). Han var en av DDRs mest innflytelsesrike filmregissører, og preget særlig kommuniststatens propagandafilmer.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Kurt Maetzig var sønn av Robert Maetzig og Marie, født Lyon. Faren drev filmkopifirmaet FEKA, og Kurt Maetzig fikk tidlig kjennskap til filmproduksjon. Han tok sin Abitur i 1930 og studerte kjemi, ingeniørvitenskap og økonomi ved Technische Hochschule München og sosiologi, psykologi og jus ved Sorbonne-universitetet i Paris. I 1935 begynte han å lage animerte reklamefilmer og tok doktorgraden i München med avhandlingen Das Rechnungswesen einer Film-Kopieranstalt.

På grunn av hans mors jødiske avstamning – moren begikk senere selvmord – fikk han fra 1937 ikke arbeide med film. Maetzig drev et fotokjemisk laboratorium i Berlin og holdt foredrag om filmteknikk. I 1944 gikk han inn i det forbudte partiet KPD (Tysklands kommunistiske parti).

Etter andre verdenskrig deltok han i oppbygningen av filmindustrien i den sovjetiske okkupasjonssonen, det senere DDR, og hørte til medgrunnleggerne av DEFA. Han var første leder for DEFAs ukerevy Der Augenzeuge. Han gikk inn for fornyelse av filmkunsten, og et høydepunkt i hans daværende arbeid var den anerkjente filmen Ehe im Schatten, etter en novelle av Hans Schweikart.

I 1949 deltok han på filmfestivalen i Cannes med filmen Die Buntkarierten.

Maetzig fikk fikk DDRs nasjonalpris seks ganger. I 1950 ble han medlem av Deutsche Akademie der Künste og i 1955 ble han professor i filmregi og direktør for Deutsche Hochschule für Filmkunst Potsdam-Babelsberg (frem til 1964) og 1956 ble han formann for foreningen av filmklubber i DDR.

Hans film Das Kaninchen bin ich (1965), etter en roman av Manfred Bieler, fikk visningsforbud. Maetzig forholdt seg likevel regimekonform i resten av sitt virke. Han ble i 1973 president for det sentrale utvalget for filmklubbet i DDRs kulturministerium. I 1981 mottok han Stern der Völkerfreundschaft og 1986 Vaterländischer Verdienstorden.

Maetzig var gift fire ganger og hadde tre barn.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Defa-Regisseur Kurt Maetzig gestorben», Berliner Zeitung , 8. august 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]