Kurt Becher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Kurt Becher (født 12. september 1909 i Hamburg, død 8. august 1995) var Untersturmführer i SS, og ble under andre verdenskrig forfremmet til Standartenführer. Han var kommissær for de tyske konsentrasjonsleirene og sjef for det økonomiske fakultetet ved SS sitt hovedkvarter i Ungarn under den tyske okkupasjon i 1944.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Becher ble født i en velstående familie. Han vitnet under Nürnbergprosessen at han hadde sluttet seg til SS fordi han fra 1932 hadde han vært aktivt engasjert i ridning, og i 1934 hadde rideinstruktøren hans rådet ham til å søke til kavaleriet i SS (Reiter-SS). Sannsynligvis understreket Becher denne historien fordi Reiter-SS var en av få avdelinger innen SS som ikke sto på listen over kriminelle organisasjoner.

Becher fungerte som en SS-Major i Polen og Russland i SS-Totenkopf-Verbände, den delen av SS som perfeksjonerte deres teknikker for å drepe jøder. Han ble utnevnt som kommissær av alle tyske konsentrasjonsleirene av Heinrich Himmler. Becher fikk i oppdrag «å trekke ut maksimal økonomisk verdi» fra jødene som skulle drepes. Dette inkluderte å konfiskere gods og eiendommer og selge eller bruke eiendelene og kroppsdelene deres, inkludert å klippe håret for møbeltrekk, utvinne gull fra tennene og bruke kroppsfettet deres til såpe.

I Ungarn[rediger | rediger kilde]

Ifølge hans egen forklaring, ble Becher den viktigste kjøperen av hester for SS og ble derfor sendt til Ungarn i mars 1944 under Tysklands invasjon, for å kjøpe 20 000 hester som skulle brukes til transport av tyske soldater. Sannheten i denne historien er lite sannsynlig, fordi så snart Becher ankom til Budapest, begynte han å engasjere seg i en rekke forhandlinger med lederne for flere store jødiske forretninger. Hans senere handlinger viste at målet heller trolig var å presse så mye rikdom som mulig fra jøder i Ungarn på vegne av Heinrich Himmler.

Fra 1944 til 1945 samlet Becher store summer penger, smykker og edle metaller fra ungarske jøder, verdt om lag 8 600 000 sveitsiske franc. Becher ble arrestert i mai 1945 av de allierte styrkene, og fengslet i Nürnberg. Men han ble ikke tiltalt som krigsforbryter på grunn av en uttalelse som ble gitt på hans vegne av Rudolf Kastner, som var et av de ledende medlemmene av den jødiske Aid and Rescue Committee i Ungarn. Kastner ble myrdet i Israel i mars 1957 i forbindelse med påstander om at han hadde vært en nazi-kollaboratør.

Etterkrigsaktiviteter[rediger | rediger kilde]

Etter krigen ble Becher en velstående forretningsmann i Bremen. Han var president i mange selskaper, inkludert Köln-Handel Gesellschaft, som gjorde omfattende forretninger med den israelske regjeringen. I 1960 var han en av de rikeste mennene i Vest-Tyskland, med beregnet aktiva på 30 millioner amerikanske dollar. Han kom til offentlig oppmerksomhet igjen i 1961 da han tjenestegjorde som vitne under rettssaken i Jerusalem mot SS-offiseren Adolf Eichmann. Becher ga sitt vitnesbyrd fra sitt hjem i Tyskland, fordi han ikke vill til å reise til Israel. Han døde som en velstående mann i august 1995.