Hopp til innhold

Kunasjir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kunasjir
Geografi
PlasseringOkhotskhavet
ØygruppeStor-Kurilrekken
Areal 1 489,27±0,01 km²[1]
Lengde 123 kilometer
Bredde 30 kilometer
Administrasjon
LandRussland, Japan
Posisjon
Kart
Kunasjir
44°04′N 145°46′Ø

Kunasjir (russisk: Кунаши́р, japansk: 国後島 – Kunashiri, fra aino: «svart øy») er den sørligste øya i øygruppen Kurilene i Sakhalin oblast lengst øst i Russland. Øya blir imidlertid også gjort krav på av Japan.

Satellittbilde fra NASA av Rausu-yama-vulkanen (Mendelejev) sør på Kunasjir

Øya ligger mellom sundene Kunasjir, Catherine, Izmena og Sør-Kuril. Kunasjir er synlig fra den nærliggende japanske øya Hokkaidō og mellom disse ligger Nemurosundet.

Øya har et areal på 1490 km², er 123 km lang og 4 til 30 km bred.

Kunasjir er formet av fire vulkaner som en gang var forskjellige øyer før de gikk sammen i lavtliggende områder med innsjøer og varme kilder. Alle vulkanene er fortsatt aktive, Tiatia (1819 moh), Smirnov, Mendelejev (Ruasu Dake) og Golovnin).[2]

Øya består av vulkanske og krystallinske bergarter. Klimaet er monsunaktig. Vegetasjonen består hovedsakelig av gran, furu og blandingsløvskog med lian og kurilsk bambuskratt. Fjellene er dekket av bjørk og sibirsk dvergfuru, urter eller bart fjell.

Det ble funnet trekjerner av hundreårgamle eiker (Quercus crispula) i juli 2001 på Kunasjir.[3]

Hovednæringen på øya er fiske og fiskeindustri. Øya har en havn ved Juzjno-Kurilsk, det administrative senteret i Juzjno-Kurilskij-distriktet og er den største bosetningen på øya. Administrativt hører øya til Sakhalin oblast.

I 1789 var Kunasjiri åstedet for Menasji-Kunasjir-opprøret der ainofolket gjorde opprør mot japanske handelsfolk og kolonister.

Den russiske sjømannen Vasilij Golovnin prøvde å kartlegge og utforske øya i 1819, men ble arrestert av japanske styresmakter og satt to år i fengsel.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Kokudo Chiriin, side(r) 83, www.gsi.go.jp[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Vulkaner
  3. ^ Palaeogeografi, paleoklimatologi, paleoøkologi

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]