Hopp til innhold

Kryptozoologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry Johnston lette etter «jungelhesten» i 40 år før den ble funnet. Det viste seg å være et korthalset sjiraffdyr – nå kjent som okapi.

Kryptozoologi er læren om mytologiske dyr, ukjente dyr og/eller utdødde dyr, som man antar kan eksistere eller ha eksistert, selv om det ikke finnes tradisjonelle bevis på deres eksistens.[1]

Mange kryptozoologer er zoologer, biologer eller har andre lignende yrker. Fagfeltet er gjerne tett knyttet til jakt på slike dyr og beviser for deres eksistens, ofte med betydelig innslag av overbevisning på tross svakt vitenskapelig fundament, og ofte med innslag av konspirasjonsteorier. Tett på fagfeltet er bestiarier fra middelalderen, disse skildret fiktive dyr.

Kryptozoologer interesserer seg hovedsakelig for store ukjente dyr. Disse kan katalogiseres i tre grupper; som ukjente dyr (drager, sjøorm, yeti og lignende), antatt utdøde dyr som fremdeles er i live (pungulv og lignende), eller store dyr som befinner seg et sted de ikke burde være (leoparder i Sør-England).

Et eksempel på et uløst problem er historien om Mokele-mbembe som skal leve i jungelen i Kongo. Er det et reelt vesen, er det en utdødd plesiosaur, eller er det en ny art av neshorn med lang hals. Tidligere er flere historier avvist som fabler, men har senere vist seg å medføre riktighet. Eksempler på slike bekreftede historier er kjempeblekksprut, fjellgorilla (Gorilla beringei beringei), nebbdyr og okapi (Okapia johnstoni).

På en side kan kryptozoologi betraktes som helt legitim jakt på nye dyrearter – alt fra nye rundormer, via nye biller og tiger, til en og annen ny mus eller kanskje ape. Disse funnene har gjerne opphav i vitenskapelige arbeider som i noen tilfeller understøttes på et tidlig tidspunkt med fabler og historier fra lokalbefolkning i et område.

På den andre siden kan kryptozoologi sees på som dyrkningen av fabeldyr. Uansett hvor lite sannsynlig det er at det finnes en sjøorm i Loch Ness, en Bigfoot i Rocky Mountains, eller en dinosaur i Afrika, finnes det alltid noen som aldri vil gi opp å tro på dem. Disse vil gjerne støtte seg på for svake historier, selv der holdbare vitenskapelige funn viser at påstandene ikke kan medføre riktighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]