Bigfoot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bigfoot slik noen har forestilt seg at den kan se ut

Bigfoot (sasquatch, storfot) er navnet på et dyr det påstås skal leve i Nord-Amerika, hovedsakelig på vestkysten av USA og Canada. Dette er en av de mer kjente eksemplene innen kryptozoologi, et felt som de fleste fagfolk forkaster som pseudovitenskap ettersom hele fagfeltet er basert på tvilsomme øyenvitner og mangel på gode fysiske bevis. De fleste fagfolk ser på bigfoot-legenden som folklore og en spøk, men det finnes fagfolk som tror historien kan være sann.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ifølge de fleste som hevder at de har sett en bigfoot, så beskriver de den som et 2 – 3 meter høyt apeliknende vesen med veldig store føtter – derav navnet. Den skal være dekket med mørkebrun eller mørkerød pels, og hodet er direkte på skuldrene – ingen synlig hals eller hake.

Kryptozoologisten John Willison Green påstår at bigfoot er et fenomen som finnes overalt i verden.

Muligens forklaringer[rediger | rediger kilde]

  • Bjørn - Bjørner har evnen til å gå på to, så mange mener at folk som har sett bigfoot har egentlig bare sett en bjørn og hjernen deres har lurt dem. Dette blir kalt "Bigfoot på hjernen"
  • Gigantopithecus - En av de ledende teoriene av om hva Bigfoot er, er at den er en etterkommer/slektning fra Gigantopithecus, en primate som levde rundt 100 tusen år siden og som var rundt 2-3 meter høy. Det er noen teorier om at det var en Biped, som vil si at den sto på to bein, som mennesker og Sasquatch.
  • Annen menneskeart - Mange tror også at Bigfoot er en menneske art som en neanderthaler.

Forskjellige navn på bigfoot[rediger | rediger kilde]

Noen forskjellige navn i forskjellige deler av verden.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «True belivers»: Tror på Bigfoot Arkivert 5. juli 2007 hos Wayback Machine.
  2. ^ Navn: Andre navn på Bigfoot Arkivert 8. juni 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]