Yeti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tegning fra 1979 etter beskrivelser i boken «High in the thin cold air» (norsk: På iskledde tinder) av Desmond Doig og Edmund Hillary. Tusenvis av BFRO-rapporter er nokså éntydig i følgende beskrivelse (som avviker litt fra denne tegningen fra 1979): Denne skapningen har litt høyere skuldre og litt lengre armer enn moderne mennesker. Deres fotavtrykk i snøen følger langs en linje, ikke slik som på tegningen, som viser mer menneskelige fotavtrykk.
Georefererte observasjoner fra BFRO (Bigfoot Field Researchers Organization) markert på et kart over vestkysten av Nord-Amerika. Dette kartet er en DTM (Digital Terrengmodell) med omkring 1000 meters oppløsning. De mørke områdene er lavland, mens de lyse områdene er fjellområder.

Yeti, eller den avskyelige snømannen, er en stor, menneskelignende, kryptozoologisk skapning som flere ganger er påstått å ha blitt sett i Himalayas regioner Tibet og Nepal. Lignende beskrivelser av en slik skapning finnes også i Russland, Sibir, Kina, Australia, Storbritannia, Nord- og Sør-Amerika.

Noen av forskerne som har studert dette tema er John Bindernagel (PhD i biologi), Jeffrey Meldrum (professor i antropologi), Anna Nekaris (professor i biologi/primatologi), Rhettman Alexander Mullis jr (professor i psykologi) og Grover Krantz (professor i antropologi). De fleste av disse har bodd og arbeidet ved den nord-amerikanske vestkysten, hvor man kaller fenomenet for «sasquatch».

I Nord-Amerika har man flere organisasjoner som arbeider med innsamling av informasjon om dette fenomenet. En av dem er Bigfoot Field Researchers Organization (BFRO), som har samlet inn og tid- og stedfestet omkring tre tusen skriftlige vitneutsagn. Omfanget av dette frivillige forskningsarbeidet er stort. Hvert vitneutsagn som blir innrapportert til organisasjonen blir kontrollert av organisasjonens medarbeidere ved telefonsamtaler eller et personlig møte med befaring på åstedet. Hver måned mottar og kontrollerer organisasjonen mange slike vitneutsagn.

Disse skapningene har forskjellige navn i flere verdensdeler. Blant annet yeti, sasquatch, yeren, almas, dremo, mapinguary, yowie og bigfoot. Bevis for deres eksistens kan være vitneobservasjoner, fotavtrykk, lyder, steinkasting, lukt og byggverk. Vitneobservasjonene er mange og ofte svært detaljerte. Fotavtrykkene er noen ganger så presise at man kan se linjemønsteret i huden, liksom fingeravtrykket i tærne, fordi avtrykket er gjort i leire og avstøpt i gips. Fotavtrykk kan også være i snø. Det kan være tre meter lange skritt og alle fotsporene ligger på en linje. Lydene er særegne slik at rutinerte jegere kan bekrefte at intet annet dyr i skogen kan lage en slik lyd. Dessuten samsvarer beskrivelsen av lydene fra alle verdensdeler. Sherpa-folkets beskrivelse av yetiens lyd er helt lik Amazonas-indianerens beskrivelse av mapinguariens lyd. Mange vitner forteller om advarende rop fra skogen og om svære steiner, store som basketballer, som blir kastet mot dem. Beskrivelsene av lukten av disse skapningene er også nokså entydig. Man antar at de bygger blant annet noe som minner om en wigwam uten teltduk; store eller små stokker er stilt opp i formasjon, noen ganger større stokker enn en mann kan håndtere. Med alle disse bevisene er ikke forskerne i tvil om at disse skapningene eksisterer eller hvordan de ser ut og oppfører seg. Man vet hvor store de er og mye om hva de spiser.

Det man er usikker på er hva alle disse observasjonene betyr. Man vet ikke om de skal klassifiseres som dyr eller mennesker eller noe annet. Hvis de var dyr ville de kanskje forlengst vært i sirkus og dyrhager slik som gorillaer. Den mest dominerende tolkningen av dette fenomenet går i retning av en menneske- eller apetype, større en neandertalere, som har overlevd fordi de er eksperter på jakt om natten og med mange tusen års trening i å unngå moderne mennesker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.