Kristian Eivind Espedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristian Eivind Espedal
Født7. aug. 1975Rediger på Wikidata (48 år)
Sunnfjord[1]
BeskjeftigelseSanger og låtskriver, sanger, skuespiller, vokalist, kunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avGod Seed
Gorgoroth
Trelldom (band)
Gaahlskagg
Gaahls WYRD
Musikalsk karriere
SjangerBlack metal, ambient
InstrumentVokal
Aktive år1993
PlateselskapIsland Records
IMDbIMDb
Andre forhold
Dømt forLegemsfornærmelse

Kristian Eivind Espedal (født 7. august 1975 i Espedal), mest kjent under sitt artistnavn «Gaahl», er en norsk black metal-vokalist. Han er best kjent fra gruppene Gorgoroth og Trelldom.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Gaahls første band var Trelldom, et black metal-band fra Sunnfjord som ble startet i 1992. Trelldom ga ut sitt første album, Til evighet, i 1995. Deres andre album Til et annet... kom i 1998. Samme året ble Gaahl medlem av Gorgoroth, og Trelldom ble et sideprosjekt. På denne tiden hadde Gorgoroth gitt ut tre studioalbum, og deres fjerde, Destroyer, var rett rundt hjørnet. Gaahl sang kun på tittelsporet av dette albumet. Resten hadde deres tidligere vokalist, Pest, allerede spilt inn. I 1998 startet Gaahl også to nye sideprosjekter, kalt Gaahlskagg og Sigfader. Begge disse to bandene er et samarbeid med Skagg, som også var opphavet til navnet Gaahlskagg.

Teater[rediger | rediger kilde]

Tidlig i januar 2010 ble det kjent at Gaahl var blitt hyret for å spille «Heimdal» i Den Nationale Scene-musikalen «Svartediket». Teatersjef Bjarte Hjelmeland uttalte at han ble hyret for sine kunstneriske kvaliteter. Debuten var 26. mai 2010 under Festspillene i Bergen.[2]

Religion og tro[rediger | rediger kilde]

Gaahl er kjent som satanist i media. Dette sier han selv at han ikke er, men aksepterer å bli kalt det. I virkeligheten er han sjamanist og mener alt i naturen er besjelet. Han mener at alt i naturen har en mening og er like mye verdt, og han er motstander av dyremishandling og er angivelig vegetarianer. Gaahl er også en stor tilhenger av norrøn mytologi og kultur, hvor enkeltpersoner ikke er «snille» eller «slemme», men at alt er relativt og subjektivt (nihilistisk og relativistisk perspektiv), i motsetning til f.eks. kristendommen hvor blant annet godhet og ondskap er definert.

I dokumentaren Metal: A Headbanger's Journey fortalte Gaahl at han støttet kirkebranner fullt ut og at dette var noe Norge og verden kom til å se mer av i fremtiden. Ifølge en artikkel i Bergens Tidende sa han: «Så lenge kirken står for den makten den har og for undertrykkelse, bør vi ikke vise kirken sympati. Derfor synes jeg ikke det er galt hvis det skjer igjen; at noen brenner ned kirker.» og «Jeg mener veldig, veldig sterkt at symbolverdien ved å brenne ned kirker er bra. Men jeg er blitt usikker på om effekten av kirkebrenning er blitt mindre enn verdien av å gjøre det. Jeg frykter det vil styrke kirken at noen angriper den. At de kristne vil stå mer sammen da. Men jeg forsvarer dem som brente ned kirkebygg.»[3]

Voldshandlinger[rediger | rediger kilde]

I 2001 ble Gaahl dømt til ett års fengsel samt å betale 158 000 kroner til offeret for legemsfornærmelse i Høyanger. I 2002 ble han på nytt dømt for vold etter at han mishandlet en annen mann i seks timer. Det ble også sagt at Gaahl skal ha truet med å tappe neseblod fra offeret og truet med å drikke det.[4] Gaahl hevder selv at bloddrikkingen aldri skjedde, og at blodet ble samlet i en kopp fordi det ikke skulle renne på gulvteppet, men står for resten, angrer ikke og hevder han handlet i selvforsvar. For mishandlingen ble Gaahl dømt til 14 måneders fengsel og å betale offeret 190 000 kroner. Gaahl slapp ut av fengselet i desember 2006.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Han har åpent gått ut om sin homofile legning.[5]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

 • Wardruna
  • Runaljod – Gap Var Ginnunga (2009)
  • Runaljod – Fehu - Singel (2013)
  • Runaljod – Yggdrasil (2013)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ BT.no – Kirkebranntilhenger hyres av DNS
 3. ^ BT.no – Symbolverdien ved å brenne ned kirker er bra
 4. ^ Christian F. Brændshøi (22. februar 2005). ««Gaahl» dømt for mishandling». VG. Besøkt 28. juli 2008. 
 5. ^ Kjendis.no – Aldri vært hemmelig at jeg er homo Arkivert 1. november 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]