Kristen Johnston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristen Johnston
Kristen Johnston 3 PETA Shankbone 2008.jpg
Født20. september 1967[1]Rediger på Wikidata (53 år)
Washington D.C.Rediger på Wikidata
Utdannet ved Harvard University, Circle in the Square Theatre SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skribent, selvbiograf, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, teaterskuespiller, skuespiller, stemmeskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Aktive år1985
IMDbIMDb

Kristen Johnston (født 20. september 1967 i Washington, DC i USA) er en amerikansk teater-, film- og TV-skuespiller. Hun er kjent for sin Emmy-vinnende rolle i TV-serien Ti fingre og elleve tær. Hun har også spilt «Wilma Flintstone» i familiefilmen The Flintstones i Viva Rock Vegas. Høsten 2005 ble Johnston en av de faste skuespillerne i NBCs TV-serie Akutten, i rollen som «Dr. Eve Peyton».

Johnston er med sin høyde på 1,83 meter lengre enn de fleste andre skuespillere. Hun har også forholdsvis dyp stemme.

Johnston vokste for det meste opp i Whitefish Bay i Wisconsin, like utenfor Milwaukee, men hun tilbragte noen av sine tenåringsår som utvekslingsstudent i Sverige og i Sør-Afrika. Hun ble uteksaminert som bachelor i drama ved New York University.

Johnston gjorde sin profesjonelle scenedebut med New Yorks Atlantic Theater Company, som ble grunnlagt av David Mamet. I tillegg opptrådte hun med the Naked Angels Theater Company, og New York Stage and Film.

For sin opptreden i The Lights ved Lincoln Center Theatre ble Johnston nominert til en Drama Desk-pris som beste kvinnelige birolleinnehaver. En sjef ved Carsey-Werner Productions fikk øynene opp for Johnston etter prisutdelingen, og etter flere auditioner i 1996 til TV-serien Ti fingre og elleve tær vant hun rollen som «Sally Solomon», romvesenløytnanten og sikkerhetsoffiseren som utga seg for å være et sexy, kvinnelig menneske i Ohio. Hun opptrådte i serien fra 1996 til 2001 sammen med John Lithgow, Jane Curtin, French Stewart og Joseph Gordon-Levitt. Johnston ble nominert til Emmy-prisen tre år på rad for beste kvinnelige birolle i en komedieserie for rollen som «Sally Solomon», og hun vant i 1997 og i 1999.

Johnston gjorde sin debut i en film i The Debt, vinner av beste kortfilm ved filmfestivalen i Cannes i 1993. I 1995 spilte hun «Kate» i Backfire. Hun har også opptrådt som gjesteskuespiller i serier som Chicago Hope, Hearts Afire, Sex og singelliv og The Five Mrs. Buchanans. I tillegg var hun forteller i Microscopic MiltonDisney Channel. Hennes mest suksessfulle roller i kommersielle spillefilmer inkluderer Austin Powers – Spionen som spermet meg i 1999 og Austin Powers in Goldmember - mannen med det gyldne lem i 2002.

I 1998 var hun talsperson for Clairol-firmaet, samt at hun opptrådte på platecoveret til Bad Religions album No Substance.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

År Tittel Rolle Merknader
2007 Music and Lyrics Rhonda Fisher
2003 Nobody Knows Anything Miranda
2002 Austin Powers in Goldmember - mannen med det gyldne lem Danserinne
2002 Stage On Screen: The Women Sylvia TV-film
2000 The Flintstones i Viva Rock Vegas Wilma Slaghoople
1999 Austin Powers – Spionen som spermet meg Ivana Humpalot
1997 Microscopic Milton TV-serie
1996 London Suite Grace Chapman TV-film
1996–2001 Ti fingre og elleve tær TV-serie
1995 Backfire! Kate
1993 The Debt Alice Kosnick
1992 Amazonia
1985 The Orkly Kid

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Broadway Database, 9. okt. 2017, Kristen Johnston, 84242

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]