Krattbladmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krattbladmåler
Krattbladmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hemithea aestivaria
Hübner, 1819
Norsk(e) navn: krattbladmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Hemithea
Habitat:
Utbredelse: den palearktiske sone, innført til Nord-Amerika, i Norge langs kysten av Østlandet og Sørlandet

Krattbladmåler (Hemithea aestivaria) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Denne blågrønne arten kan lettest kjennes på at frynsene langs vingenes ytterkant er vekselvis hvite og grønne. I Norge forekommer den langs kysten vestover til Arendal, men er ikke vanlig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 24 – 32 mm), slank, blålig grønn måler. Kroppen er kledt med grønne hår. Begge vingepar er kantet med nokså lange hårfrynser, som er vekselvis hvite og grønne. Forvingen har to smale, hvite, bølgete tverrlinjer, bakvingen én slik linje. Bakvingens bakhjørne er trukket ut til en ganske kort "stjert". Larven er lang og tynn, knudrete og ligner en kvist. Den kan være grønn eller brun. Hodet har en dyp kløft i midten og er brunt med svarte tegninger. Det første kroppsleddet har to knøler på ryggsiden, disse ligner knopper og forsterker likheten med en kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Krattbladmåleren finnes på områder med mye busker og krattvegetasjon, i Norge bare ute ved kysten. Larven kan leve på en rekke forskjellige busker og trær, også bartrær. Arten er stort sett sjelden i Norge og er listet som hensynskrevende (DC) på Norsk rødliste for arter. Den kan være truet av utbygging som fjerner busker og kratt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Krattbladmåleren finnes i Europa, videre østover gjennom Russland til Kina og Japan. Den er også innført til Britisk Columbia. I Norge er den funnet langs kysten av Østlandet og Sørlandet vestover til Arendal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]