Kranssalvie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kranssalvie
Kranssalvie i Tyskland
Nomenklatur
Salvia verticillata
L.
Populærnavn
kranssalvie
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenleppeblomstordenen
Familieleppeblomstfamilien
UnderfamilieNepetoideae
TribusMentheae
Slektsalvieslekta
Økologi
Habitat: tørre steder
Utbredelse: Europa til Sentral-Asia og Iran

Kranssalvie (Salvia verticillata) er en flerårig urt i leppeblomstfamilien.

Den blir 20–80 cm høy og har en litt ubehagelig lukt. Stenglene er opprette eller oppstigende, uten kjertelhår, purpurfargede øverst, og enkle eller forgrenete. Bladene er trekantede til hjerteformede, 5,2–9 cm lange, 4–7,6 cm brede og ofte med 1–2 par småfliker på skaftet. De nedre bladene har en opptil 6 cm lang stilk, men de øverste stengelbladene er nesten sittende.

Blomsterstanden er 15–26 cm lang. Blomstene sitter 15–30 sammen i tette kranser. De nedre støttebladene er grønne og de øvre lilla. Begeret er grønt eller noen ganger lilla. Krona er lyslilla og 8–15 mm lang med et kronrør som er 5–8,5 mm langt. Blomstringstida er mai–august. Pollineringen gjøres av bier. De øverste blomstene er som regel rent hunnlige.

Kranssalvie vokser på tørr grasbakke, åpen jord, brakkmark, steinete steder, skrenter og stier.

Arten vokser naturlig fra Mellom- og Sør-Frankrike og Italia østover til Russland, Kasakhstan, Kirgisistan, Iran og Irak. Den er forvillet andre steder i Europa fra Spania i sør til Skandinavia i nord, og i Nord-Amerika. I Norge er den funnet nordover til Trøndelag. Det skilles mellom to underarter: subsp. amasiaca i Tyrkia, Transkaukasia, Iran og Irak, og subsp. verticillata i hele artens utbredelsesområde.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]