Brystimplantasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempler på effekter etter anvendelse av brystimplantat.

Brystimplantasjon er kosmetisk kirurgi der brystene kan forandres på en rekke forskjellige måter med hjelp av implantater. Brystene kan enten reduseres, forstørres eller løftes opp eller rekonstrueres. Brystenes resultat vil avhenge av form, størrelse og type og mengde hud.

Brystimplantasjon har mange navn og defineres ofte som plastisk kirurgi, plastikkirurgi, silikonpupper, kosmetisk kirurgi og estetisk kirurgi. Plastisk kirurgi kan ved enkelte tilfeller dekkes av det offentlige, dersom pasienten har varige plager og trenger en brystreduksjon eller brystforstørring.

Det finnes ulike typer av silikonpupper og behov, dette kan være brystforstørrelse, brystreduksjon, brystløft og brystrekonstruksjon.

Det er mange begrunnelser for å ta silikonpupper, deriblant hormonelle endringer, svangerskap og amming, vektendring, eller med et ønske om finere, større og jevnere pupper. Brystforstørrelse, brystreduksjon, brystløft og brystrekonstruksjon er blant noen av operasjonene en kan gjennomgå[1]. I tillegg til å operere inn nye implantater, blir det også benyttet avansert estetisk brystkirurgi for å forsterke brystvev, koordinere misdannelser og utskifte gamle implantater [2].

Plastisk kirurgi er blitt mer teknologisk og moderne. Som følge av kontinuerlig forskning benyttes nå teknikker og metoder mer skånsomt, samt at risikoen for komplikasjoner er redusert. Implantatene er forskjellige fra type til type. De fleste har lang holdbarhet og gjerne noen års kapselgaranti. Det er også mulig å se hvordan resultatet eventuelt vil bli, samt hvordan de ulike alternativene vil se ut på ved bruk av en 3D-simulator [3].

Noen måneder eller år etter endt operasjon kan det oppstå komplikasjoner, både forventede og mindre forutsett. Kapsel er blant komplikasjonene som oftest forekommer. Kroppen setter i gang immunforsvar og reparasjonsprosessen, der bindevevshinnen blir gradvis tykkere, hva som fører til at brystet vil kjennes hardt og ømt. Det kan også oppstå blødninger for de som velger å legge inn implantatet under muskelen. En infeksjon kan også oppstå ved operasjonsbordet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Akademikliniken - Brystforstørring
  2. ^ Akademikliniken - Bryst med eldre implantater
  3. ^ Bengtson Center - VECTRA 3D

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]