Kornsnok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kornsnok
Kornsnok
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pantherophis guttatus
L., 1766,
[Elaphe guttata]
Norsk(e) navn: kornsnok, rød rottesnok
Hører til: klatresnoker,
snoker,
slanger
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Nord-Amerika

Kornsnok også kalt rød rottesnok (vitenskapelig navn Pantherophis guttatus, tidligere Elaphe guttata) er en slangeart i slekten klatresnoker (Pantherophis) som lever i USA. Den blir fra 100 til 180 cm lang. Kornsnoken lever på bakken, men er også en god klatrer. Arten er representert i Kristiansand dyrepark, Amadeus-parken, Haugaland Zoo og Oslo Reptilpark.


I fangenskap[rediger | rediger kilde]

I Norge er Reptiler og Amfibier ulovlige dyr å holde i fangenskap. Dette gjelder også kornsnoken. Likevel er det en del mennesker som velger å trosse denne lovgivingen, og man kan derfor finne mange kornsnoker og andre herptiler i Norske hjem. Det frarådes selvfølgelig sterkt å ikke holde herptiler i fangenskap, bla. på mangel av kunnskap hos Norske veterinærer som følge av lovgivingen bla. Om man skulle trosse dette bør man vite til kornsnokers krav om stell og mat, for å gi dyret best mulig sjanse til å leve best mulig i fangenskap.

Stell[rediger | rediger kilde]

Kornsnok er et utbredt nybegynnerdyr pga. deres enkle krav. Den holdes i terrarium og/ eller store akvarium. Kornsnoker er ikke like enkle å holde i fangenskap som f.eks. rotter da de spesifikke krav til bla. temperatur, luftfuktighet og mat.

Terrarium[rediger | rediger kilde]

Et terrarium bør overholde visse krav for at dyret skal få det best mulig.

  • Størrelse: MINST 100cm*50cm*50cm, men kan med fordel være større.
  • Temperatur: Dag: 25-32º C, natt: 20-26º C.
  • Luftfuktighet: 50-60%* (for å se luftfuktighet, anbefales et hygrometer) *For lav fuktighet kan medføre vanskeligheter for slangen å skifte ham/skinn.

Habitat[rediger | rediger kilde]

I terrariumet bør de ha noen stabile klatregrener. Kornsnok er mest akktive i skumring og gjemmer seg som regel store deler av dagen. Det er derfor et krav om mange gjemmesteder, minst to: Én i den varme siden og én i den kalde siden i terrariet. Den trenger også en stor vannskål, slik at den kan få plass til hele kroppen for å kunne avkjøle seg. Bunnmaterialet kan bestå av avispapir, terrariebark, barkflis eller trespon. VIKTIG: Ingen gjødsel eller andre unaturlige tilsetningsstoffer bør finnes i bunnsubstratet. De liker godt å grave, så 10cm ++ er bare bra.

Oppsett[rediger | rediger kilde]

Terrariet bør ha en varm del, og en kald del. På den måten kan snoken selv bestemme hvor varmt eller kaldt den vil ha det. For å oppnå de rette temperaturene er det vanlig å bruke en varmematte eller varmekabel på bunnen av terrariet. For å gi lys brukes lysarmaturer og/eller en egen spotlight som virker som soleplass. Om det brukes varmelampe som henger ned i terrariet bør den tildekkes slik at dyret ikke kan brenne seg. Noen reptiler krever UV-lys, men det gjør ikke kornsnoken. Den er nattaktiv og klarer seg fint med vanlige lyspærer.

Mat[rediger | rediger kilde]

I fangenskap tar kornsnok mus, og noen ganger rotter, men aldri voksne rotter. Også små kyllinger blir brukt. Kornsnoker, sånn som alle andre slanger, bør ikke spise større bytter enn bredden på slangens bredeste punkt, men de kan sluke større bytter.

I naturen kan de også ta andre mindre slanger, fugler, amfibier og øgler.

Avl[rediger | rediger kilde]

Kornsnoker har blitt avlet lenge i fangenskap og det er relativt lett å få avkom. Det finnes nå kunstige miljøer som mangedobler sjansen for at eggene skal klekke. I land hvor dette er lovlig er det derfor en stor industri å avle eksotiske terrariedyr.

Morphs / Variasjoner[rediger | rediger kilde]

Gjennom selektiv avling har det kommet fram helt nye farger og kombinasjoner der noen er sjeldnere enn andre, og prisgivning der etter. Bildet øverst på siden viser en morph kalt oketee, (særpreg fra normal morph er mer svart i ringene på ryggen). Det finnes snoker som er helt hvite, helt røde, svart og hvit, og brunaktige og kombinasjoner av disse. Vanligvis har de også runde mønster på ryggen, men de kan komme med striper og sikk-sakk mønster også. Eksempel på morphs: Ghost, Amelanistisk (rød albino), Anerythristisk (svart albino), Blizzard (albino), Snow, Oketee, Reverse Oketee osv. Se flere: http://www.cornsnakemorphgallery.com/

Litteratur[rediger | rediger kilde]

http://www.cornsnakemorphgallery.com/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Pantherophis guttatus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Pantherophis guttatus – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.