Hopp til innhold

Aage av Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aage
Prins av Danmark
Født10. juni 1887
København, Danmark
Død29. februar 1940 (52 år)
Taza, Fransk Marokko
BeskjeftigelseOffiser Rediger på Wikidata
EktefelleMathilde Calvi, grevinne av Bergolo
FarValdemar av Danmark
MorMarie av Orleans
SøskenAxel av Danmark
Viggo av Rosenborg
Erik av Rosenborg
Margrethe af Danmark
Barngrev Valdemar
NasjonalitetDanmark
UtmerkelserOffiser av Æreslegionen
Elefantordenen (1905)
Serafimerordenen (1913)
Annet navnAage Christian Alexander Robert
TitlerHH prins Aage, greve av Rosenborg
HH prins Aage av Danmark
FyrstehusSchleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Våpenskjold
Aage av Danmarks våpenskjold

Prins Aage, greve av Rosenborg (Aage Christian Alexander Robert) (født 10. juni 1887, død 29. februar 1940) var en dansk og islandsk prins og offiser i den franske fremmedlegionen. Han var eldste barn og sønn av Valdemar av Danmark og Marie av Orléans.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Prins Aage ble født i Det Gule Palæ i København som prins Aage Christian Alexander Robert til Danmark. Han var barnebarn av kong Christian IX.

Aage vokste opp i Det Gule Palæ tett ved Amalienborg og på Bernstorff Slot i Gentofte. Sammen med sine søsken fikk han en meget fri og utvungen oppdragelse, tilskyndet av sin mor, prinsesse Marie.[trenger referanse] Han var kjent for å være en eventyrlysten person.[trenger referanse]

Militær karriere[rediger | rediger kilde]

I 1909 ble prins Aage med i den danske hæren, og i 1913 hadde han steget til graden løytnant. Under første verdenskrig tjenestegjorde han som observatør i Italia i et år. Da han kom tilbake til Danmark ble han forfremmet til kaptein.

Uten godkjenning fra den danske kongen giftet Aage seg i 1914 med Mathilda Calvi dei conti di Bergolo (Buenos Aires 17. september 1885 – København, 16. oktober 1949), datter av Carlo Giorgio Lorenzo Calvi, 5. greve di Bergolo og hans kone baronesse Anna Guidobono Calvalchini Roero San Severino. De giftet seg 1. februar i Torino. Noen dager senere gav han avkall på sin plass i den danske arvefølgen til tronen, på sin tittel «prins av Danmark» og tituleringen «kongelig høyhet». Kongen ga ham allikevel tillatelse til å kalle seg «prins Aage, greve af Rosenborg» og tituleringen «hans høyhet» den 5. februar 1914. Selv om grevetittelen ble arvelig for alle hans mannlige etterkommere, var tittelen prins forbeholdt ham selv og hans kone. Aage og Mathilde fikk en sønn før de skilte seg i 1939.

  • Valdemar Alexander Georg Luigi Maria, greve av Rosenborg (født 3. januar 1915 i Torino, død 1. april 1995 i Paris). Giftet seg ved Villefranche-sur-Mer i Nice, den 20. april 1949, med Floria, baronesse D'Haurt-Saint-Mauris (født 10. august 1925 i Paris, død 20. august 1995), (allerede skilt fra Charles Emmanuel, 3. fyrste og greve de la Rochefoucauld-Montbel, død 30. januar 2000). Uten barn.

Dansk lov krevde at Aage måtte ha permisjon fra den danske hæren for så å kunne bli med i den franske fremmedlegionen og i 1922 mottok prinsen permisjon fra kongen. Etter forhandlinger mellom de danske og de franske myndighetene ble det bestemt at prins Aage skulle bli med i fremmedlegionen med grad av kaptein.

Han deltok i kamphandlinger i Marokko etter et år i tjeneste. Han mottok Croix de Guerre etter å ha blitt skutt i foten. I løpet av de 17 årene han var med i fremmedlegionen fikk han graden oberstløytnant og mottok også Frankrikes høyeste utmerkelse, Légion d'honneur.

Prins Aage døde i Taza i Fransk Marokko i 1940 og ble gravlagt i Sidi Bel Abbès i Algerie. Før fremmedlegionen forlot Algerie i 1962 ble det bestemt at likene av tre utvalgte soldater skulle tas med til de nye hovedkvarterene i Frankrike. Liket til prins Aage ble utvalgt som representant for utenlandske offiserer i fremmedlegionen. I dag er han begravet ved siden av Général Rollet og légionnaire Zimmermann i byen Pyuloubier i Frankrike.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]