Hopp til innhold

Sagopalme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sagopalme
Blader og hann-kongle av «sagopalme», Cycas revoluta
Nomenklatur
Cycas revoluta
Thunb., 1782
Populærnavn
sagopalme,
kongepalme
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenKonglepalmer
FamilieKonglepalmefamilien
SlektCycas
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørlige Japan
Cycas revoluta

Sagopalme (Cycas revoluta), av noen kalt kongepalme, er en av de mest populære plantene i konglepalmeslekten, og kommer opprinnelig fra sørlige Japan. På tross av navnet, er planten ingen palme.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Sagopalme

Det er en saktevoksende plante som i løpet av 50-100 år blir inntil 6-7 meter høy. Planten har en symmetrisk bladkrone bestående av mørkegrønne blader, og en stammediameter på 20cm.

Sagopalmen er svært populær som stueplante i kjøligere klima, men kan plantes utendørs i et varmt temperert eller subtropisk klima. Den liker sandholdig jord og trenger god drenering, tåler tørke bra og kan vokse utendørs i full sol eller skygge. Som stueplante bør planten stå lyst.

Planten tåler en del kulde, men trenger vanligvis varme fuktige somrer for å vokse bra. Frostskade på blader kan forekomme ved temperaturer ned mot -10 grader celcius; ved lavere temperaturer hvor bladene visner ned vil planten vanligvis overleve og sende ut et nytt sett med blader følgende vår/sommer.

Smarte triks[rediger | rediger kilde]

Hvis planten ikke har sendt ut nye bladsett på noen år, eller hvis bladene har fått store vinterskader, kan man simulere en monsun ved å sette plantens rotklump under vann i tre sammenhengende døgn. Når planten har stått relativt tørt over lang tid og opplever å få røttene dynket med vann vil den tro det er regntid.

I sitt opprinnelige element er planten avhengig av monsunen for å ha rikelig tilgang på vann for å kunne produsere nye blader. Skal man lure planten til å produsere nye blader bør dette gjøres tidlig på sommeren mens solen er sterkest (medio juni) og temperaturene er gode. I mangel på tilstrekkelig sol og varme vil ikke bladene herdes i tide til vinteren, og vil lettere ta skade fra vær og vind.

Toksisitet[rediger | rediger kilde]

Planten er svært gifitg for både mennesker og dyr hvis den konsumeres. Man bør derfor vise stor aktsomhet når man berører planten, og plantestedet bør tenkes nøye igjennom slik at ikke husdyr lar seg friste av planten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]