Kommunalbanken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kommunalbanken
Offisielt navnKommunalbanken AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer981 203 267
BransjeFinansielle tjenester
Etablert1927
Eier(e) Kommunal- og distriktsdepartementetRediger på Wikidata
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
LandNorge
Produkt(er) LånRediger på Wikidata
Antall ansatte 74[1] (2018)
Nettsted Offisielt nettsted

Kommunalbanken AS ble organisert som aksjeselskap 1. november 1999, som en videreføring av statsbanken Norges Kommunalbank, etablert i 1926. Frem til 26. juni 2009 eide den norske stat 80% og KLP 20% av aksjene. Etter statens kjøp av KLPs eierandel i Kommunalbanken AS 26. juni 2009 ble staten eier av 100 prosent av aksjene i Kommunalbanken, som da fra nevnte dato er et statsaksjeselskap.

Kommunalbanken er i dag den ledende finansinstitusjonen for Kommune-Norge. Formålet er å sikre stabil tilgang på finansiering, samt yte gunstige betingelser til kommunesektoren.[2] Dette bidrar til velferdsutvikling for innbyggerne til landets kommuner.

Kommunalbankens utlån er jevnt fordelt på kommuner og fylkeskommuner over hele landet. Bankens gunstige rentebetingelser gjør at kommunene alltid henvender seg til Kommunalbanken for å få lånetilbud. Prisingen av lånene er ikke volumavhengig og det er en viktig målsetting å tilby hele kundegruppen like fordelaktige rentebetingelser.

Kommunalbanken har den høyest oppnåelige ratingen (kredittvurderingen), Aaa/AAA, fra de internasjonale ratingbyråene Moody’s og Standard & Poor’s.[3] Dette er en tilsvarende rating som Den Norske Stat har. Ratingen gir gunstige innlånsvilkår, og påvirker dermed også prisen på lån til kommunene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.kommunalbanken.no/media/545621/aarsrapport-2018-kbn.pdf.
  2. ^ «KBN: Om Kommunalbanken». www.kommunalbanken.no. Arkivert fra originalen 27. april 2016. Besøkt 6. mai 2016. 
  3. ^ «Kommunalbankens kredittrating». Arkivert fra originalen 27. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]