Distriktssenteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kompetansesenter for distriktsutvikling
Offisielt navnKompetansesenter for distriktsutvikling
TypeForvaltningsorgan
Org.nummer992 375 434
StiftetSeptember 2008[1]
LandNorge
HovedkontorSteinkjer
DirektørMarit Lofnes Mellingen[2]
VirkeområdeNorge
DistriktsleddSogndal og Alstahaug
Ansatte22 (i 2011)[3]
EierKommunal- og moderniseringsdepartementet
Nettstedwww.distriktssenteret.no

Distriktssenteret (offisielt: Kompetansesenter for distriktsutvikling) er et faglig uavhengig forvaltningsorgan opprettet i september 2008 og tilknyttet Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Distriktssenteret forvalter også Merkur-programmet som er et utviklings- og kompetanseprogram for butikker i Distrikts-Norge.

Distriktssenteret arbeider hovedsakelig med å hente inn, systematisere og formidle kunnskap og erfaringer om lokale utviklingstiltak. Disse formidles gjennom senterets hjemmeside og i møte med lokale og regionale utviklingsaktører. Senteret bygger opp et samarbeid med fylkeskommunene og andre aktører som også er aktører og støttespillere for lokal samfunnsutvikling.

Senteret har også ei rolle som kompetanseorgan, rådgiver og bidragsyter overfor nasjonale, regionale og lokale myndigheter. Dette gjøres ved å formidle kunnskap basert på erfaringer og forskning fra utviklingsaktører, ildsjeler, styresmakter og kunnskapsmiljø. Distriktssenteret bestiller utredninger fra en rekke forskningsmiljø for å dokumentere effekten av distriktspolitiske tiltak eller skape kunnskapsgrunnlag for de som skal forme framtidas distriktspolitikk.

Distriktssenteret ledes av direktør Marit Lofnes Mellingen. Finansieringa av Distriktssenteret skjer ved bevilgninger over statsbudsjettet, og rammene for drifta er fastsatt i vedtekter, strategiske dokument og årlige tildelingsbrev fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Vedtektene legger vekt på at Distriktssenteret er et forvaltningsorgan med faglig uavhengighet.

Senteret har 27 ansatte fordelt på avdelingskontorer i Steinkjer, Alstahaug og Sogndal. Senteret med Merkur-Programmet har i 2021 en bevilgning på 94,259 millioner kroner over kapittel 554 på statsbudsjettet. Senteret støtter og rettleder lokale initiativ, Distrikts-butikker og aktører i kommunene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]