Klauv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klauvene på hjort (capreolus capreolus). Forbein øverst, bakbein nederst
Klauvene på europeisk villsvin (sus scrofa)
For fjellet Klauv, se Klauv (Haugesund).

En klauv eller klov er hornkapselen som omgir tærnes siste ledd (endefalang) hos klovdyr.[1] Kloven er i realiteten en omdannet klo som er bygd på lignende måte og har en tilsvarende funksjon som en hov. Den tilsvarer også primatenes negl.

Klauver og klauvdyr[rediger | rediger kilde]

En klauv er essensielt sett et par hover, på tå nummer 3 og 4 på foten. Vanligvis brukes uttrykket om selve den ytterste horndelen av tåa, tilsvarende våre negler. Hos de fleste hovdyr vil også bitærne (tå nummer 2 og 5) være frie og bære egne negler. Uttrykket brukes av og til også om hele foten.

Pleie av klauver hos husdyr[rediger | rediger kilde]

Klovpleie på kyr har blitt svært viktig i de senere år i moderne landbruk. Slik som våre negler, vokser klauver hele tiden. Kyrs klauver vokser med om lag 6 centimeter i året. I et fritt liv ville klauven bli slitt ned av bruk, og når kyrne sto på betonggulv slites også klauvene, om ikke helt rett. Nå som det har blitt mer og mer vanlig med gummimatter i fjøs (påbudt fra 2006), har behovet for kløvpleie økt. Selv om kyrne går ute noen måneder, står de det meste av året på en gummimatte i fjøsen med nesten ingen slitasje på klovene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ klov i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 16. februar 2022 fra https://snl.no/klov