Klemetsrud Idrettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Klemetsrud IL»)
Klemetsrud
Klemetsrud Idrettslag
LederKyrre Alvær
Idrettsgren(er)Fotball, håndball, badminton, bordtennis, turn, diskgolf, allidrett for barn
HjemmebaneMortensrud kunstgress
Liga5. divisjon fotball for herrer 2024
LandNorge
By/kommuneBydel Søndre Nordstrand
StedMortensrud
Administrasjon
Daglig lederSiri Hasli
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Klemetsrud Idrettslag (stiftet 12. desember 1920) er et fleridrettslag og en nabolagsklubb som holder til på Mortensrud i Oslo. KIL er hovedidrettslaget i Bjørnerud-, Mortensrud-, Klemetsrud- Lofsrud- og Stenbråten-området i Søndre Nordstrand.

Idrettslaget har egne grupper for håndball, fotball, bordtennis, badminton, basketball, e-sport, futsal, turn, diskgolf og allidrett. I tillegg arrangerer (fra 2020) Klemetsrud IL Sørmila[1] som er et mosjonsløp i Søndre Nordstrand, Oslo, og er medarrangør for Mortensrud Festival hvert år i september.

Klemetsrud idrettslag har sin aktivitet i Mortensrud idrettspark, Klemetsrud Flerbrukshall og Klemetsrud idrettspark, og aktiverer omtrent 900 (2020) barn, ungdom og voksne.


KIL-modellen:

Klemetsrud IL fikk i 2022 tildelt fem millioner kroner for å gjennomføre et større integrerings- og mangfoldsarbeid gjennom å styrke idrettslagets vanlige aktivitet for barn og ungdom. Arbeidet i 2023 skal sørge for at man jobber mot å nå følgende mål:

  • 60 % av barn og unge er aktive i idrett, 80 % har vært innom - 100 % har fått tilbudet
  • Alle har råd til å delta
  • En aktivitetsleder per fem barn
  • Alle aktivitetsledere skolert og har en veileder
  • 100 arbeidsplasser for lokal ungdom i idrettslaget

Med gjennomføringen av "KIL-modellen" har idrettslaget definert seg som "idrettslaget som tenker like mye samfunn som idrett".


HUB Mortensrud:

Klemetsrud IL står i spissen for prosjektet Hub Mortensrud, som gir ungdom på Lofsrud ungdomsskole et fritidstilbud med idrett som utgangspunkt etter skoletid. Amin Nouri deltar i prosjektet sammen med prosjektleder Morten Rom.

HUB Mortensrud ønsker gjennom å få en god relasjon til ungdommene å kunne påvirke adferd og gjøre ungdom generelt bedre rustet til livet. Det arrangeres også en rekke kurs, og det utdannes mange fotballtrenere til barneavdelingen i KIL - der mange ungdommer får sin første jobb, som fotballtrener og rollemodell for barna i bydelen.

Fotball:

Klemetsrud Fotball har guttelag i alle klasser, fra seks år og opp til old boys. Det er jentelag i alle årskull opp til og med J2009.

Klemetsrud er en breddeklubb, men klubben er kjent for å utvikle spillere som kan spille på det høyeste nivået i Norge. Spillere som Amin Nouri, Nicolai Næss, Adnan Haidar, Ghayas Zahid, Branimir Poljac, Johnny Buduson og Mahmoud El Haj er noen av spillerne som spiller på det høyeste nivået i Norge eller i utlandet. A-lag herrer rykket i 2023 opp fra 6. til 5. divisjon. Det høyeste nivået Klemetsrud fotball har spilt på er i 3.divisjon, men har vært i lavere divisjoner siden 2009. I 2005 møtte spilte KIL mot FK Lyn i NM, og tapte 1-3[2].

KIL startet i januar 2023 «Celsio-akademiet», som er gratis og åpent for alle i barn i bydelen fra 5.-7. klasse, med treninger etter skoletid mandager og torsdager.


Bordtennis:

Laura Krumina, tidligere norgesmester og europamester for veteraner, har bygget opp et stort bordtennismiljø i Klemetsrud IL på Mortensrud.

Gruppa trener i Klemetsrud Flerbrukshall, og har utøvere fra og med åtte år og opp til veteran-nivå.

På søndager er det åpen hall, der alle kan komme å spille gratis.


Badminton:

De siste årene har badminton vokst seg til idrettslagets nest største idrett. Gruppa har trening fem dager i uken i Plasthallen på Mortensrud.

Badminton er et lavterskeltilbud, med svært lave treningsavgifter. Medlemmene spenner fra små og store som spiller litt for gøy, til hardtsatsende elitespillere både på ungdoms- og seniornivå.

På søndager er det åpen hall, der alle kan komme å spille gratis.


Håndball:

Håndballgruppa har barnelag i flere klasser fot jenter, og et treningstilbud for gutter. Gruppa trener i Klemetsrud Flerbrukshall.


Turn:

KIL har et turn-tilbud for barn som går i 1.-4. klasse, i samarbeid med Nordstrand Turnforening. Gruppene trener i gymsalen på Stenbråten skole.


Diskgolf:

Idrettslaget siste tilskudd av idretter er diskgolf. Gruppa har bygd ferdig en 18 hulls bane i Klemetsrud Idrettspark med høy nasjonal standard. Åpnet høsten 2023.


Allidrett for småbarn:

KIL har et allidrettstilbud for barn som går i barnehagen. Gruppene trener i gymsalen på Stenbråten skole.


1281.no

Klubben har et eget fond, som etter søknad dekker treningsavgiften for barn og ungdom som lever i familier med utfordrende økonomi. I 2022 var det kun drøyt 40 % av medlemmene som klarte å betale sine medlemsforpliktelser selv fullt ut. Fondet er helt avhengig av gaver og støtte fra næringsliv og private.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sørmila
  2. ^ «Berg merket intet drama». nettavisen.no. 11. mai 2005. Besøkt 28. januar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]