Innocens X

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Innocens IX
Innocentius IX
Velázquez pope.jpg
Født Giovanni Battista Pamphilj
6. mai 1574
Roma
Død 7. januar 1655
Roma
Gravlagt Sant’Agnese in Agone
Nasjonalitet Italia
Religion Den romersk-katolske kirke
Dåpsnavn Giovanni Battista Pamphili
Valgt 1644
Innsatt 15. september 1644
Saligkåret -
Helligkåret -
Festdag -
Forgjenger Urban VIII
Etterfølger Alexander VII

Innocens X (født Giovanni Battista Pamphili 6. mai 1574, død 7. januar 1655) var Den katolske kirkes pave fra 1644 til sin død i 1655.

Innocens var 70 år da han ble pave. Han besluttet å utvide og ombygge barndomshjemmet sitt, til venstre for kirken Santa Agnese på Piazza Navona, og kjøpte opp eiendommene rundt. Brasil har hatt ambassaden sin i palasset siden 1920,[1] men i Innocens' dager var det svigerinnen hans, Olimpia Maidalchini, som styrte der. Hun var blitt enke to ganger, og satt tilbake med en formue og de tre barna Camillo, Maria og Costanza. Da svogeren hennes ble pave, ville hun flytte inn i Vatikanet, men statssekretæren lyktes i å få det forpurret. I de elleve årene Innocens var pave, satt Olimpia med den reelle makten i Roma. Den «snakkende statuen» Pasquino uttrykte det slik: "Innocens er mer lydig mot Olimpia enn mot Olympen," og tilføyde at Olim pia - nunc impia (= engang from, nå ufrom). Olimpia utvirket at sønnen hennes, Camillo, ble utnevnt til kardinal i en alder av bare 22 år, og selv sikret hun seg verdifulle eiendommer. Blant romerne gikk hun under navnet la pimpaccia di Piazza Navona (= kjerringspjåket fra Piazza Navona). I det hellige året 1650, da Olimpia fikk feiringens fokus på seg på bekostning av paven, fikk flere av kardinalene nok, og da paven i september utnevnte en ung slektning av seg til kardinal, fikk denne også retten til familiepalasset. Tre år senere lyktes Olimpia likevel i å forsones med svogeren, og de to siste årene av sitt liv var han helt i hennes makt. Hun bodde da i Vatikanet, og tilberedte pavens mat for å sikre ham mot å bli forgiftet.

Straks han var utåndet i januar 1655, skyndte Olimpia sig å stjele to kasser med gull som han hadde gjemt under sengen. Hun ble bedt om å bekoste begravelsen hans, men unnskyldte seg med at hun var en fattig enke. Da den døde ble ført fra Quirinalpalasset til Peterskirken, var en duk kastet så tilfeldig over ham at føttene stakk frem, og da ingen ville påta seg noe videre ansvar, ble han etter tre dager på lit de parade plassert i en redskapsbod. En murer stilte likevel et tent lys ved hovedgjerdet, og betalte for en vakt til å jage vekk mus og rotter. Til slutt sa to prester seg villige til å betale for en kiste. Innocens' etterfølger, Alexander 7., sørget for å forvise Olimpia fra Roma, og hun døde på slottet sitt i San Martino i 1657. Palasset på Piazza Navona forble i familiens eie til denne døde ut ca. 1750, men romersk folketro vil ha det til at Olimpia hver natt, i en svart karet trukket av fire ildsprutende hester, kjører fra Piazza Navona til villaen sin ved Porta San Pancrazio.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.romecityreporter.com/palazzo-pamphili/
  2. ^ Ole Askov Olsen: Rom – pladsernes by (s. 139-41), forlaget Thaning & Appel, København 1996, ISBN 87-413-6343-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Urban VIII
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Alexander VII
historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.