Kløverspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kløverspinner
kløverspinner
kløverspinner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lasiocampa trifolii
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: kløverspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Ekte spinnere
Underfamilie: Lasiocampinae
Habitat: åpne, tørre, solrike områder
Utbredelse: Nord-Afrika, Europa, nordlige Asia

Kløverspinner (Lasiocampa trifolii) er en sommerfugl som tilhører familien ekte spinnere (Lasiocampidae). Den ligner en liten utgave av eikespinneren (Lasiocampa quercus). Den er knyttet til tørre, solrike, gjerne sandete steder som strandenger og sanddyner. I Norge finnes den bare ved kysten, vestover til Rogaland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 37 – 61 mm, hunnen større enn hannen), rødbrun spinner. Hannens antenner er kraftige, fjærformede om over havparten så lange som forvingene, hunnens er nekle og bare omtrent 1/3 så lange som forvingene. Vingene er ensfarget rødbrune bortsett fra at forvingene har en liten, hvit flekk i midetn av vingen og et tofarget, lyst og brunt tverrbånd litt utenfor denne. Larven har et rødlige hode, den mørke kroppen er tett kledt med fine, ullaktige hår som er brunrøde på ryggen og bleke på sidene, dessuten en del lengre, hvite hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever først og fremst på planter i erteblomstfamilien (Fabaceae), for eksempel kløver, vikker og lusern, men de kan også spise lyng og forskjellige slags gress. De lever enkeltvis. Arten finnes først og fremst i tørre, sandete områder og på heder. De voksne spinnerne kan mest påtreffes i august, da de flyr i kveldingen. Hannene flyr rundt i stor fart på jakt etter hunnene, som for det meste sitter stille og sender ut feromoner. De kommer gjerne til lys. Så snart hunnen har parret seg, flyr hun ut for å legge 150 – 250 egg, som enten slippes fra luften eller slippes ned når hun sitter i vegetasjonen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kløverspinneren lever i Nord-Afrika, det meste av Europa og videre østover til Jakutia i Sibir. I Norge forekommer den bare langs kysten vestover til Rogaland. Bestandene er lokale men arten kan være tallrik der den finnes.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]