Kjemiske stridsmidler i Skagerrak
Kjemiske stridsmidler i Skagerrak er kjemiske våpen som ligger i tyske skip, senket i Norskerenna i Skagerrak.
Historikk
[rediger | rediger kilde]Etter andre verdenskrig ble det behov for å fjerne store mengder med kjemiske våpen som tyskerne hadde i beredskap for kjemisk krigføring, blant annet sennepsgass, sarin, tabun, fosgen og lewisitt. Det ble bestemt av de allierte at det beste var å senke denne ammunisjonen i havet, og store mengder ble lastet på skip som ble senket utenfor Sverige, Danmark og Norge i 1945 og 1946. I Skagerrak er det dokumentert senket 36 skip, uten at det er kjent om det er kjemiske stridsmidler i alle. Dumpingen ble godkjent av norske myndigheter.
Lokalisering
[rediger | rediger kilde]Området hvor skipene ligger er på 14 × 4 kilometer, og ligger omtrent 25 nautiske mil sørøst for Arendal. Det anslås at mengden av kjemisk stridsmidler er på 168 000 tonn. Området er avmerket i sjøkart 305 og 306 (østre og vestre del av Norskerenna). Kun 20 av skipene er kartlagt av Kystverket (2010).
Vurdering i 2002
[rediger | rediger kilde]Tilstanden på skipene og ammunisjonen ble vurdert av Statens forurensningstilsyn i 2002 og resultatet var:
- Vrakene og stridsmidlene bør bli liggende
- Området hvor fisking frarådes bør utvides
- Resten av vrakene bør lokaliseres
- Sedimenter i dumpingområdet bør undersøkes
- En ny undersøkelse bør foretas etter ti år (2012)
Skader
[rediger | rediger kilde]I Østersjøen har flere fiskere fått alvorlige skader etter å ha fått sennepsgass i fiskeredskapene. Gassen er tyngre enn vann omdannes til klumper med sennepsgass i både væske og damp-form inni, som kan blant annet feste seg til fiskeredskaper. Sennepsgass har også blitt tatt opp av danske fiskere. Det er utgitt en egen brosjyre av Kystverket som informerer om de kjemiske stridsmidler i Skagerrak og farene med disse.
Kilder
[rediger | rediger kilde]- «Slik tillot Norge dumping av kjemiske våpen», fra NRK, 9. desember 2013
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- 170.000 tonn nervegass i Skagerrak fra nettstedet dykking.no
- Kartlegging av vrakene i Norskerenna hos YouTube video