Nablus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Panoramabilde av Nablus, den nest største palestinske byen på Vestbredden. Bildet viser fjellet Jirziem mot sør og store deler av den gamle og nye byen.
Nablus i 1898
Fra Nablus-sida av grensestasjonen ved Huwwara med mennesker som venter på å få reise sørover.

Nablus eller Nabulus (arabisk: نابلس, hebraisk: שכם) er den største palestinske byen på den Israel-okkuperte Vestbredden av Jordanelva. Byen ligger i en dal mellom fjellene Garizim og Ebal bare 60 km nord for Jerusalem. I 2000 var folketallet på 130 000 mennesker, hvorav 30 000 bodde i flyktningleire.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Byen har rester etter bosetting datert tilbake til omkring 4500 f.Kr. Like sørøst for nåtidas Nablus lå oldtidsbyen Sikem som var politisk og religiøst sentrum i Kanaan og er omtalt mange steder i Bibelen. Der lå Josefs grav og Jakobs alter og brønn. Romerne bygde opp byen vest for Sikem og gav den navnet Flavia Neapolis i 72. Navnet Nablus er en arabisk form av det greske Neapolis som betyr «nybyen».

Den store moskéen i Nablus var tidligere kirke, Justinians basilika, men ble bygd om til moské da muslimene gjenerobret byen i 1187.

Byen ble okkupert av Israel etter seksdagerskrigen i 1967.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

asiastubbDenne asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.