Kishon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kishon
(he) נחל הקישון – Nachal HaKishon
(ar) نهر المقطع – Nahr el-Mokatta
Park Kishon, Haifa 043.JPG
Kishon ved Haifa
LandIsrael Israel
DistriktHaifa-distriktet
Norddistriktet
Lengde70 km
Nedbørfelt1 110 km²
StartGilboafjellet
  – Høydeca. 100 moh.
  – Koord.   32°28′38″N 35°18′40″Ø
MunningMiddelhavet ved Haifa
  – Høydemoh.
  – Koord.   32°48′52″N 35°01′34″Ø
Kishon
Kishons løp.

Kishon (hebraisk: נחל הקישון – Nachal HaKishon; arabisk: نهر المقطع – Nahr el-Mokatta; i den norske bibeloversettelsen: Kisjon-bekken[1]) er en elv i Israel som flyter ut i Middelhavet ved byen Haifa.

Elveløp[rediger | rediger kilde]

Kishon er om lag 70 kilometer lang, og har sin kilde ved Gilboafjellet øst i Israel. Den flyter i en vest-nordvestlig retning gjennom Jisreeldalen, og munner ut i Haifabukta. Nedbørfeltet på 1 110 km² omfatter mye av Jisreeldalen og det vestlige Galilea, samt deler av Karmelberget.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kishon er nevnt to ganger i Bibelen. Første kongebok 18:40 nevner henrettelsene av Baals profeter etter ordre fra Elia, og i Dommernes bok 5:21 vasker Kishon bort den kanaaneiske hæren.

Etter slutten av første verdenskrig var det en økning i tallet på jødiske kolonister i Palestina under den tredje aliyah. De som kom til Haifa ble holdt i karantene i teltleirer ved munningen av Kishon. Mange ble infisert med malaria, som området var beryktet for. Under Det britiske mandatet ble området rundt munningen industriområde i Haifa, med et energiverk, jernbaneverksted og et oljeraffineri for Iraq Petroleum Company.

Forurensing[rediger | rediger kilde]

Kishon har vært alvorlig forurenset i nyere historie. På det verste var elva surere enn Coca-Cola, og tilstanden var så alvorlig at ingen livsformer overhodet kunne overleve. I det nye årtusen har israelske myndigheter satt i gang en storstilt rehabilitering av elva, og livet begynner nå å vende tilbake.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Navn i Bibelen. [Oslo]: Det Norske bibelselskap. 1983. s. 186. 
  2. ^ «Kishon River: From poison to pristine». Israel21c (engelsk). Besøkt 17. mars 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]