Gilboafjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Utsikt fra Gilboafjellet.
Utsikt fra Gilboafjellet.

Gilboafjellet (hebraisk: הר הגלבוע‎) er en fjellkjede overfor Jezreeldalen i nordlige Israel. Formasjonen strekker seg fra sørøst til nordvest og grenser mot høylandene på Vestbredden og dalen Beit She'an (historiske Scythopolis). Den grønne linja mellom Israel og Vestbredden går på skrå langs fjellkammen. Gilboafjellet er også nevnt i Samuelsbøkene som portretterer Saul, Jonatan og David.[1] Det arabiske navnet er Faqoa (arabisk: جبال فقوعة‎). Navnet er tatt fra landsbyen Faqqua mellom byene Jenin og Bet She'an.

Kibbutz[rediger | rediger kilde]

Det ligger to religiøse kibbutz i fjellene, Ma'ale Gilboa og Merav, oppkalt etter to av Sauls døtre. I tillegg finnes det en rehabiliteringssenter for narkotikaavhengige kalt Malkishua, antagelig oppkalt etter en av Suals sønner, Malchi-shua. Ma'ale Gilboa har en yeshiva (skole i Talmud). Regjeringen i Israel har foreslått et nytt samfunn: Mikhal, oppkalt etter ytterligere en datter av Saul, men miljøaktivister og andre beboere har fremmet deres opposisjon til prosjektet i frykt for at Mikhal vil ødelegge grønnområder og flora som iris (se nedenfor) som er unik i området.

Vegetasjon[rediger | rediger kilde]

Hvert år tidlig om våren blomstrer irisplanten iris haynei (hebraisk: : אירוס הגלבוע‎, Irus Ha-Gilboa) i fjellene og besøkende fra hele Israel kommer hit for å se purpurblomsten.

Naturreservat[rediger | rediger kilde]

Det er to naturreservat som har blitt definert på Gilboafjellet. Det ene, Irus Ha-Gilboa, ble naturpark i 1970 og dekker 7 280 dunamer, og den andre i østlige Gilboa ble opprettet i 2005 og dekker 18 290 dunamer.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mt. Gilboa». Jewish Virtual Libray.
  2. ^ «Liste over nasjonale naturparker og verneområder» Arkivert 7. oktober 2009 hos Wayback Machine. (PDF) (på hebraisk). Israelske myndigheter for natur- og nasjonalparker