Kirkegata (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kirkegata
Kirkegata KRS 2017.jpg
Kirkegata sett fra Østre Strandgate
Basisdata
NavnKirkegata (156)
GAB-gatenr956615
StrøkKvadraturen, Sentrum
BydelKvadraturen/Eg
KommuneKristiansand
Kommunenr1001
LandNorge
NavnebakgrunnKristiansand domkirke
TilstøtendeØstre Strandgate, Kongens gate, Dronningens gate, Tollbodgata, Torvet/Rådhusgata, Gyldenløves gate, Skippergata, Henrik Wergelands gate, Kristian IVs gate, Tordenskjolds gate, Fritz Jensens gate


Kirkegata (1-53, 2-56)[1] er en gate i Kvadraturen i Kristiansand som ligger i bydelen Kvadraturen/Eg. Gaten har tidligere hatt navnet Store Kirkegade.

Kirkegata er den lengste av tverrgatene i Kvadraturen med sine 1 025 meter og har sitt løp fra gjestehavna i Østre havn ved Christiansholm festning til Fritz Jensens gate. Gaten deler torvet i Øvre og Nedre Torv, her finnes også Domkirken, Wergelandsparken og bygningene til Sørlandets kunstmuseum og Domkirken menighet som tidligere huset Latinskolen og Kristiansand katedralskole.

Nedenfor Skippergata har gaten bare murbygninger, videre langs gateløpet er det en rekke bolighus i tre med enkelte innslag av nyere kombinasjonsbygg med forretninger og kontorer etter riving og sanering.

Der gateløpet ender mot Østre havn, står skulpturen «To like», som ble reist i 1988. Den består av to fire meter høye former i silicabetong. Skulpturen er et vinnerarbeid blant studentene på Statens kunstakademi i 1981 som ble vunnet av Guri Berg.

I 1957 reiste Kristiansand kommune en byste av Jørgen Løvland i et hjørne av Wergelandsparken som er anlagt av og har sitt navn etter Oscar Wergeland. I parken ved Domkirken er det byster av James Maroni og Bernt A. Støylen. I Wergelandsparken står en portrettbyste av Thomas Krag. Hovedskulpturen i parkens sentrum er Gustav Vigelands skulptur av Henrik Wergeland som ble avduket i 1908. Her stod tidligere fontenen som nå er plassert på Øvre torv.

Referanser[rediger | rediger kilde]